Rakkauden hauta Uusikirkko Vammelsuu

Paikka:

Rakkauden hauta Uusikirkko Vammelsuu

ID:

009023012

Sijainti:

Kuvaus:

Vemmelsuussa sijainneen Rakkauden hauta. Luonnonkaunispaikka oli kolmekymmenluvulla Kannaksen kuuluisimpia matkailukohteita sekä talvi- ja jatkosodan kiivaimpien taistelujen paikka. Kirkko ja muistomerkki ovat raunioina, mutta kuitenkin merkitty. MKe 2014.

Taustaa Rakkauden Haudalle

Julkaistu Terjokkoisessa 2/2008 - Rakkauden hauta / Tuovi Paju

En ollut kymmenien vuosien aikana kuullut tuosta kuulusta paikasta muuta kuin tietynlaisen version. Siinä rikas mies hummailee Pietarissa, naisia on joka sormelle, ja hylätty vaimoparka vartoo turhaan kaukana Kannaksella. Sitten poloinen kuolee, ja mies katuu syvästi. Hän teettää veistoksen, jossa nainen katsoo kaukaisuuteen, jalkojensa juuressa pieni lemmikki, ihan oikea karhunpentu, hänen ainoa lohtunsa pitkinä yksinäisinä iltoina.

Asiahan ei ole ollenkaan noin, mutta värikäs tarina voittaa karun todellisuuden – jossa siinäkin kyllä on monta merkittävää käännettä. Kas näin se oikeasti menee, ellei juttu ole teille entuudestaan tuttu:

Valtioneuvos Eugene Epafroditsh Kartavtsev rakasti vaimoaan suuresti. Hänellä ja puolisollaan Maria Vsevolodna Kartavtsevalla oli Kannaksella komea datsha, Villa Marijoki. Tilan läpi virtasi Vammeljoki.

Pariskunnan onni ei kuitenkaan ollut pysyvää. Maria Kartavtseva sairasti pahalaatuista syöpää. Hänet leikattiin Saksassa, Münchenissä. Eräs baijerilainen ruhtinatar oli ystävystynyt Marian kanssa ja lahjoitti hänelle suuren plyysisen leikkikarhun väittäen, että sen avulla olisi moni sairas parantunut. Maria luotti Willy-karhun hyväätekevään voimaan ja kohteli sitä kuin elävää olentoa ainakin. Sillä oli oma palvelija, tuoli ruokapöydässä ja oma sänky – ajatella!

Kului kaksi vuotta, ja syöpä vei Maria Kartavtsevan hengen. Sureva leski rakennutti vaimonsa muistoksi pienen kauniin ortodoksisen kirkon. Maria Kartavtseva haudattiin kirkon muurin ulkopuolelle, ison luonnonkiven sisälle. Kuvanveistäjä Lisheviltä tila ttiin pronssipatsas sekä vainajasta että hänen pikku karhustaan, ja tämä muistomerkki sijoitettiin hautakiven päälle.

 


 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..