Vakuutusyhtiö Karjalan talo Viipuri

Paikka:

Vakuutusyhtiö Karjalan talo Viipuri

ID:

009105120

Sijainti:

Kuvaus:

Vakuutusyhtiö Karjalan pääkonttori (myös Karjala-Ilmarisen talo) on Viipurissa sijaitseva vuonna 1943 valmistunut 11-kerroksinen rakennus, joka on korkeudeltaan 40,5 metriä. Se oli valmistuessaan Suomen korkein asuin talo. Rakennuttajina toimivat Vakuutusosakeyhtiö Karjala sekä tämän tytäryhtiö Ilmarinen. Myös "Viipurin pilvenpiirtäjäksi" kutsutun funkistyylisen talon on suunnitellut arkkitehti Olli Pöyry.
 
Aikaisemmin vuokratiloissa toimineet viipurilaiset vakuutusyhtiöt Karjala ja Ilmarinen alkoivat suunnittelemaan oman toimitalon rakentamista 1930-luvun jälkipuoliskolla. Toukokuussa 1938 yhtiöt hankkivat tontin Repolan kaupunginosasta ja järjestivät talon suunnittelusta arkkitehtikilpailun. 
Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä 27, joista voittajaksi valittiin Teknillisestä korkeakoulusta vuotta aikaisemmin valmistuneen oululaisen arkkitehdin Olli Pöyryn suunnitelma. Rakentaminen kolmion muotoiselle Kannaksenkadun (nyk. Leningradskoje sosse), Brahenkadun (nyk. Moskovskij prospekt) ja Myllymäenkadun (nyk. Skolnaja plostsad) rajaamalle tontille aloitettiin huhtikuussa 1939. Talon perustuksiin kätketyn perustamisasiakirjan oli laatinut viipurilainen kirjailija Viljo Kojo. 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: