Kauppa- ja Merenkulku koulu

Paikka:

Kauppa- ja Merenkulku koulu

ID:

009105121

Sijainti:

Kuvaus:

Viipurin merikoulu perustettiin vuonna 1868 ja Viipurin kauppakoulu 1890. Vuonna 1936 niille päätettiin rakentaa yhteinen koulurakennus Linnoituksen kaupunginosaan Viipurin sataman ja Havin teollisuusalueen tuntumaan. Sen suunnittelijaksi tuli vastavalittu kaupunginarkkitehti Ragnar Ypyä, joka aikaisemmin oli työskennellyt muun muassa Alvar Aallon toimistossa. Työt Pontuksen- ja Vaasan katujen kulmassa aloitettiin huhtikuussa 1937 ja koulu valmistui seuraavan vuoden maaliskuussa. Rakennuksen pääsisäänkäynti tuli Pontuksenkadun puolelle. Sen vieressä olevaan seinään oli tiilistä muurattu roomalaisten kaupankäynnin jumalan Mercuriuksen päätä esittävä reliefi, jota ei kuitenkaan nykyään enää ole.
Koulurakennuksessa ehdittiin opiskelemaan vain vajaat puolitoista lukukautta, ennen talvisodan syttymistä marraskuussa 1939. Viipurin kaupungintalon vaurioiduttua pahoin talvisodan pommituksissa maaliskuussa 1940, toimi kauppa- ja merikoulu kaupungintalona jatkosodan loppuun vuoteen 1944 saakka. Koulun tiloissa pitivät majaansa myös jatkosodan alkaessa perustetun Viipurin sotilashallintopiirin esikunta. Viipurin siirryttyä Neuvostoliiton haltuun, muutti merikoulu Kotkaan, jossa se nykyään on osa Kymenlaakson ammattikorkeakoulua ja kauppakoulu puolestaan Tampereelle. 

Rakennus jäi suhteellisen ehjäksi Talvi- ja Jatkosodassa, ainut haava tuli kun tykin ammus meni neljännen kerroksen seinästä läpi. 
Se on nykyään Venäjän merivoimien käytössä, siinä oli myös neuvostoaikana rajavartija koulu. 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: