11.Divisioonan kenttäoikeus Pidma

Paikka:

11.Divisioonan kenttäoikeus Pidma

ID:

009085132

Sijainti:

Kuvaus:

Erilaisten rikkomusten selvittäminen oikeudenmukaisesti laissa määrättyine seuraamuksineen kuuluu hyvän järjestyksen ja kurin sekä oikeudenkäytön perusteisiin. Sota-aikana kenttäoikeus toimi alioikeutena, ja sen puheenjohtajana tuli olla lainoppinut henkilö sekä jäseninä yksi vähintään luutnantin arvoinen upseeri ja yksi aliupseeri tai miehistöön kuuluva. Korkein Oikeus määräsi kenttäoikeuden puheenjohtajan, ja kenttäoikeuden asettaneen joukon komentaja määräsi muut jäsenet sekä syyttäjäksi vähintään luutnantin arvoisen upseerin.

11.Divisioonan kenttäoikeus toimi Pidmassa aikavälillä helmikuu 1942 - kesäkuu 1944, ja sen toiminnasta on saatu hyvä yleiskuva 11.D:n sotatuomari Paavo Alkion ja valvontaupseeri Taavetti Heikkisen päiväkirjojen pohjalta toimitetuista kirjoista (kirjat on julkaistu vuosina 2003 ja 2010). Teoksissa on mukana myös muuta kiinnostavaa kuvailua. Esimerkiksi siirryttyään Ala-Syvärin puolustuslohkolta Ylä-Syvärille Pidmaan Heikkinen kuvaili paikkakuntaa ja divisioonan esikunnan ryhmitystä ensimmäisenä aamuna näin:

Lauantai 7.2.42. Aamulla otettuamme pimennyspaperit pois ikkunoista totesimme Syvärin virran olevan etelään olevien akkunoiden alla satasen metrin päässä. Mahtava virta silläkin kohdalla, tosin tässä vain parisataa metriä leveä. Nähtävästi kesällä aika vuolas. Tie johtaa joen yli Homorovitsin puolelle tuossa vähän ylempänä. Kylä on kauniilla paikalla, joen pohjoisrannalla. Meidän asuntotalomme on Vajaa-Keskikoulu, jossa asuvat yläkerrassa papit ja valistus, ja alakerrassa on Osasto 1 (komento- ja henkilöstötoimisto, komendantin toimisto, hallinto- ja oikeudenhoitotoimisto ja kirjaamo), lähettiupseeri ja keskuskanslia. Läheisessä kansakoulussa on pioneeritoimisto, taisteluvälinetoimisto ja ruokala sekä keittiö. Erillisissä taloissa ovat komentaja, esikuntapäällikkö ja Osasto 2 (tiedustelutoimisto ja operatiivinen toimisto). ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: