Kärpäsenmäen partisaaniradioasema Kirjavalahti

Paikka:

Kärpäsenmäen partisaaniradioasema Kirjavalahti

ID:

009027013

Sijainti:

Kuvaus:

7.Divisioonan joukkojen hyökkäyksen vyöryessä reippain vedoin kohti Sortavalaa heinäkuussa 1941 vihollinen oli pakotettu varautumaan partisaanisodankäyntiin, ja se pyrki jättämään pieniä radioryhmiä niille alueille, jotka se todennäköisesti menettäisi. Eräs tällainen radioryhmä paljastui Kirjavalahdella Kärpäsenmäen maastosta 24.7., ja sen paljastumisesta II/JR 9:n taistelukertomus kertoo näin:

Vaaralahden - Raiton suuntaan lähtenyt partio löysi salaisen lähetysaseman Kärpäsenmäen eteläpuolella kulkevan puron eteläpuoleiselta polulta, Vaaralahdesta noin yksi kilometri luoteeseen. Täällä oli täydellinen salainen lähetys- ja vastaanottoasema virtalähteineen, muonavarastoineen ja muine apuvälineineen.

Partio vangitsi punaupseeri, aliluutnantti Aallon (Vaasasta) ja otti mukaansa radioaseman. Asemalla toimi kolme miestä, joista kaksi Aallon selityksen mukaan oli vettä hakemassa. Partio väijyi jonkin aikaa, mutta koska sillä oli määräys palata klo 20:00, se palasi. Aalto oli kertonut, että hän oli ollut kymmenen vuorokautta asemalla ja oli saanut tehtäväksi tutustua yksityiskohtaisesti Kirjavalahden niemimaastoon siltä varalta, että voi toimia, kun taistelut täällä alkavat.

Aalto oli pataljoonassa olevien eteläpohjanmaalaisten mukaan sama mies, joka vuonna 1931 yhdessä Asser Salon kanssa piiskattiin Vaasan torilla. Hän käyttäytyi hyvin ylimielisesti, ja kuten aikaisemmin on ilmoitettu, hänet haudattiin Siitosen mäestä noin 100 metriä lounaaseen, ja haudan päälle pantiin levy, johon kirjoitettu:

Tässä makaa kuopattuna Isänmaan petturi Aalto Vaasasta, joka taisteli ryssän armeijassa aliluutnanttina ja sai ansaitun palkkansa Kirjavalahden taistelussa 24.7.1941. Näin käyköön jokaiselle, joka antautuu ryssän kätyriksi.

 

Sotapäiväkirjan mukaan pataljoonan komentopaikalla suoritetun kuulustelun yhteydessä Aalto oli ryhtynyt tappelemaan ja yrittänyt karata, mutta kaatui vartiomiehen konepistoolin tuleen. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..