Tarkka-ampuja Simo Häyhän tuliasema Kollaa

Paikka:

Tarkka-ampuja Simo Häyhän tuliasema Kollaa

ID:

009072008

Sijainti:

Kuvaus:

Alikersantti Simo Häyhä on tullut tunnetuksi eräänä kaikkien aikojen tehokkaimmista tarkka-ampujista. Hän taisteli Talvisodan Kollaalla, ja eräs hänen tuliasemistaan oli koordinaatin osoittamassa kallioasemassa.

Tämä Simo Häyhän kallioasema oli oikeastaan etuvartioasema ei-kenenkään maalla Kollaanjoen itäpuolella. Oma varsinainen pääpuolustusasemammehan oli Kollaanjoen länsipuolella, josta oli kallioasemaharjanteelle hyvä näkyvyys ja ampuma-ala, joten vihollinen ei tohtinut siellä toimia kiinteämmin. Vihollisen kiinteät asemat olivatkin kallioasemasta itään ja suon takana seuraavalla kuivan maan osuudella. Vertaamalla SA-kuvaa ja tuoreempia kuvia lukija voi havaita samoja kivenlohkareita ja kalliomuotoja kuvissa. 

Tehokkaalla toiminnallaan Häyhä aiheutti kauhua ja pelkoa vihollisen keskuudessa, mistä alkoi syntyä käsite Valkoinen kuolema, Belaja smert, jolla laajassa mielessä tarkoitettiin valkoisissa lumipuvuissaan lumisista metsistä puna-armeijan rivistöihin ja asemiin iskeviä, kuolettavaa voimaa käyttäviä suomalaisjoukkoja. Mannerheim ylensi Häyhän alikersantista suoraan vänrikiksi elokuussa 1940. Talvisodan lopussa tapahtuneen haavoittumisensa ja siitä jääneen vamman takia Häyhä työskenteli kotirintamalla Jatkosodan aikana. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..