Viipurin lääninsairaala

Paikka:

Viipurin lääninsairaala

ID:

009105122

Sijainti:

Kuvaus:

Viipurin lääninlasaretti eli lääninsairaala.

Sairaalan alue on kohtuullisen hyvin säilynyt kortteli. Alueen pitkiä sivuja hallitsee  Kannaksenkatu kiviaitoineen. Toinen pitkäsivu rajoittuu Suonion katuun. Lyhyitä sivuja rajaa Sairaalakatu ja Vilkkeenkatu.

Pääosin sairaalan alue on pysynyt samanlaisena kuin se meiltä kesällä 1944 jäi. Viipurin lääninsairaalaa laajennettiin jälleen 1890-luvulla, jolloin sinne rakennettiin mm. uusi, aseptista toimintaa ajatellen suunniteltu leikkaussali. Sen jälkeen sairaalassa oli sairaansijoja yhteensä 150, joista 70 oli sairaalaosastolla, 60 kuppatautisten osastolla ja 20 mielisairaiden vastaanottolaitoksessa. Sairaalaan palkattiin myös vuonna 1892 ensimmäinen koulutettu sairaanhoitajatar ylihoitajattareksi.

Talvisodan uhkan vuoksi lääninsairaala siirrettiin 3.12.1939 Kuusankoskelle, jossa se oli liitettynä siellä toimivaan Sotasairaala 11:een. Talvisodan jälkeen lääninsairaala siirrettiin sotasairaalan lakkauttamisen yhteydessä Kotkan kaupunginsairaalan vanhaan rakennukseen, nimenään "Viipurin lääninsairaala Kotkassa". Pienempi osa sairaalasta siirrettiin Tiuruniemeen, jossa se sai nimekseen "Etelä-Saimaan sairaala". Jatkosodan syttyessä kesäkuussa 1941 "Viipurin lääninsairaala Kotkassa" siirrettiin Kuusankoskelle Sotasairaala 13:n yhteyteen. Vuodesta 1943 Viipurin lääninsairaala toimi osittain Viipurissa, mutta kesäkuussa 1944 se siirrettiin taas Kuusankoskelle Sotasairaala 13 yhteyteen. Syksyllä 1944 Sotasairaala 13:n lakkauttamisen jälkeen Viipurin lääninsairaalan toiminta siirrettiin Kotkaan, jossa se sai käyttöönsä ajan mittapuulla korkeatasoisen sairaalarakennuksen.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: