Lallukan talo Viipuri

Paikka:

Lallukan talo Viipuri

ID:

009105128

Sijainti:

Kuvaus:

Lallukan talo on Viipurin Repolan kaupunginosassa sijaitseva vuonna 1906 valmistunut liike- ja asuin-akennus, jossa toimii nykyään muun muassa Taidekeskus Salmelan ylläpitämä suomalainen taiteilijaresidenssi. Talon on suunnitellut arkkitehti Allan Schulman. Sitä on sanottu yhdeksi Viipurin kauneimmista rakennuksista.

Tyylisuunnaltaan kansallisromantiikkaa edustava rakennus valmistui Repolankadun  (nyk. Vokzalnaja ulitsa) ja silloisen Viskaalinkadun (myöh. Lallukankatu, nyk. Majakovskogo ulitsa) kulmaan kauppaneuvos Juho Lallukan omistaman Häkli, Lallukka ja Kumpp. Oy:n uudeksi toimitaloksi. Arkkitehti Schulmanin lisäksi Lallukan tiedetään itse osallistuneen aktiivisesti talon suunnitteluun. Rakennuksen katutasossa oli yrityksen toimitiloja ja Juho Lallukka asui perheineen toisen kerroksen kulmahuoneistossa.

Pääsisäänkäynnin sekä sisäpihalle vievän portin molempia puolia koristivat kuvanveistäjä Eemil Halosen tekemät ihmisfiguurit ja sisätiloissa puolestaan oli lukuisten suomalaisten taidemaalarien teoksia. Halosen veistokset eivät enää ole paikoillaan, mutta Viljelijän vaimo -niminen naishahmo on nykyään sijoitettuna Monrepos’n puistoon Viipurin Linnasaareen.

Halosen tekemät veistokset ovat nyt löytyneet ja Viipurin nykyinen johto on luvannut palauttaa entisille paikoilleen.

Rakennus vaurioitui jo Talvisodassa, se oli pitkään vain seinät pystyyn. Onneksi rakennus on tehty harmaasta graniitista. Venäläiset yrittivät korjata rakennusta joskus 80 – luvulla. 2000 – luvulla saatiin vihdoin kuntoon ja siellä toimii taiteilija residenssi. 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: