Lallukoiden hauta Ristimäen Rauhalassa Viipuri

Paikka:

Lallukoiden hauta Ristimäen Rauhalassa Viipuri

ID:

009105129

Sijainti:

Kuvaus:

Ristimäen hautausmaa sijaitsee Viipurin keskustan itäpuolella entisen Ristimäen kaupunginosan alueella. Vuonna 1798 perustettu hautausmaa jäi pois käytöstä kaupungin siirryttyä jatkosodan jälkeen Neuvostoliiton haltuun. Nykyään siitä on jäljellä enää pieni alue hautausmaan läntisimmästä osasta, joka sekin on hoidon puutteessa pahoin villiintynyt. Lisäksi lukuisia muistomerkkejä on vuosikymmenten kuluessa vaurioitunut ja hävitetty. Ristimäen hautausmaan ympärille on ilmestynyt aita sille alueelle mitä siitä on jäljellä.

Juho ja Maria Lallukan harmaa graniittinen vuonna 1919 valmistunut hautamuistomerkki siirrettiin Viipurista Lappeenrantaan vanhan hautausmaan pohjoisreunalle vuonna 1986. Alun perin Viipurin Ristimäen Rauhalan hautausmaalle pystytetty muistomerkki kärsi vaurioita kesän 1944 taisteluissa. Teoksen siirtäminen Suomeen tuli ajankohtaiseksi vuosikymmenten jälkeen muuttuneissa olosuhteissa.

Lallukoiden haudat olivat Viipurin Ristimäen Rauhalan hautausmaalla, haudat numerot 512-515 sekä 570-573. Nuo hautapaikat osti Maria Lallukka 21.2.1913. Juho on haudattu hautapaikkaan 513 ja Maria 514. Rauhala on osa uutta hautausmaakokonaisuutta, aiemmin oli Vanha Ristimäki toisella puolella ja toisella Lepola. Nämä sijaitsivat Lepolan kaupunginosassa aivan Kalevankadun toisella puolella kuin Ristimäen aiemmat hautausmaat.

Hautamuistomerkki siirrettiin Viipurissa perustetun Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain seuran Pamauksen ja Lappeenrannan kaupungin aloitteesta. Silloisen Neuvostoliiton viranomaiset suhtautuivat myötämielisesti muistomerkin siirtoon, sillä teos oli jäämässä suunniteltujen tietöiden alle. Teoksen vauriot kunnostettiin ja se paljastettiin uudessa paikassaan virallisesti 30.8.1986.

Juho Lallukka (1852 -1913) oli suuri persoonallisuus, joka viihtyi hyvin taiteilijoiden ja iloisten ihmisten seurassa. Karjalan Kannakselta tullut pienviljelijän poika nousi nopeasti liikemieseliittiin Viipurissa. Hän toimi elämänsä aikana useissa kunnallisissa ja valtiollisissa luottamustehtävissä. Teatteri, musiikki ja kuvataiteet olivat lähellä hänen sydäntään. Lallukka oli perustamassa ja rahoittamassa mm. Viipurin maaseututeatteria, sillä teatteri oli hänen suuri rakkautensa. Juho Lallukan kuoleman jälkeen kauppahuoneistoa johti menestyksellisesti hänen vaimonsa Maria (1858 -1923) aina kuolemaansa saakka.

Hautatietojen lähde tietopalvelusihteeri Petri Juvela, Kansallisarkisto, Mikkeli. MKe 2016 ja JHe 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..