Viipurin kauppahalli

Paikka:

Viipurin kauppahalli

ID:

009105131

Sijainti:

Kuvaus:

Viipurin kauppahalli oli Pohjoismaiden suurin, kunnes Segerstadin yhdessä Einar Flinckenbergin kanssa suunnittelema Hakaniemen kauppahalli valmistui Helsinkiin vuonna 1914.
Siinä oli Suomen ensimmäiset kylmähuoneet, ne olivat ja osittain vieläkin Viipurin linnan puoleisessa päässä ala kerroksessa. 
Kaksikerroksinen rakennus on vain parikymmenen metrin levyinen, mutta yli 130 metriä pitkä ja siihen kuuluu myös pääsisäänkäynti rakennuksen yhteydessä oleva kellotorni. Kauppahallissa oli alun perin noin sata myyntipistettä ja lisäksi suuri kahvila-ravintola. 
Syyskuussa 1944 päättyneen jatkosodan jälkeen Viipuri luovutettiin Neuvostoliitolle ja halli avattiin uudelleen seuraavan vuoden maaliskuussa. Halli oli rauniona ainakin 50-luvun lopulle asti.   Rakennusta alettiin korjata joskus 1950-luvun lopulla ja vuonna 1976 se sai jälleen alkuperäisen ulkoasunsa.
Sisälle halliin ei vieläkään ole rakennettu niitä puisia kojuja jotka ovat esim. Helsingin vanhassa kauppa hallissa. Kylmähuoneiden päällä toisessa kerroksessa oli suomen aikaan pieniä käsityöverstaita nyt kaikenlaista turisti tavaraa. 
Nykyään Viipurin kauppahalli on suosittu ostospaikka erityisesti matkailijoiden keskuudessa. Elintarvikkeiden lisäksi siellä on myynnissä runsaasti muun muassa erilaista kristallia ja posliinia.Hallissa on yhteensä 158 myyntipaikkaa sekä ravintola.
Kauppahalli sijaitsee Viipurin keskustassa Kauppatorin luoteiskulmassa. Jugendtyyliä edustavan rakennuksen on suunnitellut suomalainen arkkitehti Karl Hård af Segerstad, se valmistui vuonna 1906.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..