Laatokan Karjalan Talvisota: Lavajärven motti

Paikka:

Laatokan Karjalan Talvisota: Lavajärven motti

ID:

009070092

Sijainti:

Kuvaus:

Tammikuun 1940 alun suomalaisjoukkojen suuren saarrostushyökkäyksen yhteydessä todettiin Lavajärven kylässä olevan suurehko määrä venäläisjoukkoja. Niiden määrä kasvoi, kun suomalaisjoukot katkaisivat maantien pari kilometriä kylän itäpuolen järvikannaksella 20.1., ja löivät siellä olleet joukot Lavajärvelle. Tällöin kannaksen länsipuolelle muodostui Lavajärven motti ja itäpuolelle Saarijärven motti.

Tammikuun lopulla Lavajärvellä arvioitiin olevan 650-700 miestä ja useita hyökkäysvaunuja. Motti oli helmikuun 1940 alussa vain muutaman joukkueen vartioima, ja etelän suunnasta saapuneita hiihto-osastoja pääsi mottiin vielä helmikuun alussa. Lopulta motissa oli noin 1100 puna-armeijalaista, joilla oli käytössään yksi panssariauto, kahdeksan autoa, kolme traktoria, 12 tykkiä, 15 konekivääriä ja 30 pikakivääriä. Motin huoltaminen tapahtui ilmateitse.

 

Lavajärven saarretut saivat luvan murtautua ulos etelään, ja ensimmäinen yritys tehtiinkin 7.-8.2. Saartorengas oli kuitenkin pitävä, ja saarretut palasivat kylään. Seuraavan kerran motissa olleet joukot lähtivät liikkeelle etelään 15.2. illalla, ja joutuivat taisteluun reilun kahden kilometrin päässä Mustasuon koillispuolella. Yöllisessä taistelussa suomalaisjoukot tuottivat ulosmurtautujille noin 50 kaatuneen tappiot, mutta eivät lähteneet vetäytyvien joukkojen perään. Ulosmurtautujia vastaan oli tullut puna-armeijan hiihtopataljoona, jonka avustamana omalle puolelle pääsi lopulta 810 miestä. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..