Pitkärannan selluloosatehdas

Paikka:

Pitkärannan selluloosatehdas

ID:

009027041

Sijainti:

Kuvaus:

Ennen sotia teollisuustaajama Pitkäranta kuului Impilahden kunnan alueeseen. Paikkakunnalla on pitkä teollinen historia, sillä siellä on ollut louhoksia, joista saatu muun muassa rautaa, tinaa, kuparia ja hopeaa, sekä sahoja, lasitehdas, punamultatehdas ja sellutehdas. Viime mainittu on rakennettu vuonna 1921. Talvisodassa puna-armeijan joukot valtasivat 10.12.1939 Pitkärannan, joka oli palanut lukuun ottamatta sellutehtaan aluetta ja sen läheisyydessä ollutta pientaloaluetta. Lentolaivue 10:n seitsemän Fokker-konetta kävi syöksypommittamassa sellutehtaan maastoon ryhmittynyttä vihollisen huoltokeskusta 19.1.1940.

Talvisodan rauhanteossa Pitkäranta tehtaineen jäi rajan taakse. Jatkosodassa taajama vallattiin takaisin heinäkuun 1941 loppupuoliskolla, ja sellutehtaan laitteistot todettiin tuhotuiksi. Pitkärannasta luovuttiin Jatkosodan vetäytymisvaiheessa heinäkuun 1944 alkupuoliskolla, kun joukkomme ryhmittyivät U-asemaan taajaman pohjoispuoliseen kalliomaastoon.

Pitkärannan sellutehtaan käyttämä raaka-aine on mänty, josta tuotetaan sulfaattiselluloosaa, jota käytetään nestepakkauskartongin tekemiseen. Tuotannon sivuvirrasta tislataan mäntyöljyä, jota käytetään maaliteollisuudessa. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..