Alekka Säämäjärvi Aunus

Paikka:

Alekka Säämäjärvi Aunus

ID:

009090042

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodan 11.Divisioonan hyökätessä itään viimeistään Jessoilan tasalla oli tullut selväksi, että vihollinen puolustautuisi Petroskoin maantien suunnassa erittäin sitkeästi, ja että sillä olisi tukenaan myös raskaita Klim Voroshilov -panssarivaunuja. Niinpä divisioonan etenemisessä otettiin tauko ja alettiin suunnitella etenemistä koukkausten avulla. Divisioonan kehittämässä suunnitelmassa JR 8 tekisi oikealta Rubtsoilasta syvän koukkauksen itään vihollisen selustaan, ja JR 50 tekisi oikealta matalan koukkauksen parin kilometrin päässä olevaan Alekkan kylään. Tavoitteena oli siis kiertää tien suunnassa olevat vahvat vihollisasemat. Tässä onnistuttiin, ja JR 50 valtasi Alekkan yhden päivän kestäneessä operaatiossaan 31.8.1941.

Alekkassa välimaastoon jääneet viholliset hajautuivat eteläiseen korpeen. Saarrostetun alueen sisään jäi eräs KV-vaunu, joka pyrki lähtemään liikkeelle 31.8./1.9. yöllä, mutta se ajoi suomalaismiinaan ja tuli liikuntakyvyttömäksi. Pakoon pyrkinyt vaunumiehistö tuhottiin. Tämä sotasaaliiksi saatu KV-vaunu on nykyisin Parolan panssarimuseossa.

Alekkan kylän pohjoispuolella on parin kilometrin mittainen, korkeiden hiekkaharjujen Alekkanniemi, jonka puolivälissä on matkailukeskus Denisov Cape, jossa on asiallinen kahvila-ravintola, decape.ru. ENa 2017.

www.decape.ru 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..