U-asema, Syskyjärven puolustuslohko

Paikka:

U-asema, Syskyjärven puolustuslohko

ID:

009073056

Sijainti:

Kuvaus:

Syväriltä Keski-Aunuksen läpi viivyttänyt 8.Divisioona (mm. JR 4 ja JR 45) ryhmittyi U-asemaan Syskyjärven ja Uuksujärven väliseen maastoon 10.7.1944 mennessä. Divisioonan puolustuslohkon vasenta kaistaa puolusti 7.D:n JR 9 Uuksujärven koillispuolella.

Lohkollaan 8.D yhteistoiminnassa 15.Pr:n kanssa torjui Katitsanlammen ympäristössä puna-armeijalaisten läpimurtoyrityksen länsiluoteeseen Ruhtinaanmäen tienristeysalueelle 13.7. Taistelussa puna-armeija kärsi yli tuhannen miehen tappiot, joista kaatuneita oli reilut kolmesataa. Seuraavaksi divisioona jätti vain runkomiehityksen lohkonsa U-asemaan ja teki tiedusteluluontoisen hyökkäyksen asemiensa eteen 2-4 kilometrin syvyyteen 16.7. Hyökkäyksellä selvitettiin, mitä joukkoja ja kuinka paljon vihollinen oli keskittänyt alueelle 8.D:aa vastaan. Hyökkäyksellä vaikutettiin osaltaan keventävästi 5.Divisioonan Nietjärven suunnan kriittiseen tilanteeseen. Päivän päätteeksi hyökkäysjoukot vedettiin takaisin U-aseman pääpuolustuslinjalle.

Kun U-aseman kaikilla puolustuslohkoilla oli saavutettu torjuntavoitot heinäkuussa 1944, ja vihollinen oli kärsinyt erittäin merkittäviä tappioita, 8.D suunnitteli siirtymistä hyökkäykseen elokuun alussa. Hyökkäyssuunnitelman mukaan divisioona olisi edennyt Pyhäjärven länsipuolitse etelään Lemetti-Käsnäselkä -tielle Lavajärvelle ja motittanut 5-6 kilometriä lännempänä olevan viholliskärjen. Päämajan päätöksellä hyökkäyksestä luovuttiin. ENa 2017.

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..