Goran huoltotien katkaisukohta Baranin lohko Syväri

Paikka:

Goran huoltotien katkaisukohta Baranin lohko Syväri

ID:

009085054

Sijainti:

Kuvaus:

Puna-armeijan 114.Jalkaväkidivisioona hyökkäsi 19.12.1941 tykistön ja ilmavoimien tukemana Goravaaralle ja valtasi sen laella olleet kylät, mm Goran (Mäkikylän) ja Shumilinon (Sumilan). Vaaralle tuli lounaasta ura, jota vihollinen käytti päähuoltoreittinään. Suomalaisjoukkojen valmistellessa Goran takaisinvaltausta päätettiin hyökätä pohjoisesta uralle ja pureutua siihen lujasti. Ideana oli saada Goraan edenneet vihollisjoukot vetäytymään huollon loppuessa.

Huoltotietä ryhtyivät katkaisemaan 7.Divisioonan Polkupyöräkomppania ja 2./JR 9 joulukuun 1941 lopussa. Komppaniat hyökkäsivät etelään ja löivät ensin tien suojana olleen viholliskomppanian 28.12.1941. Seuraavana päivänä tehtiin huoltotielle varsinainen hyökkäys, joka samalla osui suoraan vihollispataljoonan leiriin, korsukylään, joka oli rakennettu laajaan puolikaareen, jossa korsujen ovet olivat kaaren sisäpuolen suuntaan, siis kuin yhteiselle pihalle. Hyökkäyskärjen rynnistäessä paikalle, vihollissotilaat olivat korsuissaan, mutta aseet olivat telineissään ovien ulkopuolella. Alkoi kissa-hiiri -taistelu: käsiaseiden tulella hallittiin korsujen ovia ja samaan aikaan kasapanoksilla jysäyteltiin korsuja murskaksi. Taistelun aikana tien varressa asemissa olleen vihollisen pst-tykin miehistö säntäsi pakoon.

PPK:n taistelulähettialiupseeri, kersantti Yrjö Peltonen kuvaili kirjassaan taistelua näin: Meille tuli pieni hengähdystauko. Käytimme sen hyväksemme vetämällä panssarintorjuntatykin asemaan ampumavalmiiksi. Suuntauslaitteet olivat poissa, mutta voihan aseen suunnata putkea myöten. Pian alkoi asemiimme edetä kolme hyökkäysvaunua ja yksi panssariauto. Mukana oli jalkaväkeä noin 70-80 miestä. Mutta taas teki vihollinen virheen. Vaunujen mukaan tuli vain muutama mies muiden jäädessä kauempaa tulittamaan. Suuntasin pst-tykin putkea suuntana käyttäen etummaiseen vaunuun alikersantti Kaasisen torjuessa lähimpiä jalkaväkimiehiä. Tähtäsin ja laukaisin. Ensimmäinen laukaus osui, ja vaunu jäi paikalleen. Taas teki vihollinen virheen. Tankistit alkoivat kääntää vaunujaan paksussa lumihangessa, ja se tapahtui hitaasti. Samalla vaunujen arat kyljet tulivat näkyville, ja maalit suurenivat. Saimme kaikki tuhottua yhdellä laukauksella vaunua kohden. Olihan venäläinen pst-tykki kuulu tehostaan. Myös vaunujen mukana tulleet jalkamiehet oli helppo tuhota.

Taistelun lopputulos oli, että huoltotien korsukylä puolustajineen tuhottiin, kaikki vastahyökkäykset torjuttiin ja huoltotie saatiin pysyvästi katkaistua muutaman sadan metrin matkalta. Tämän kohdan kautta aloitettiin muutamaa päivää myöhemmin Goralle pureutuneen vihollisen motittaminen, kun I/JR 8 meni kohdan kautta vihollisen selustaan vaaran eteläpuolelle. Goran taistelut päättyivät suomalaisaseiden tärkeään voittoon 10.1.1942. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..