Suurimäki Aunus

Paikka:

Suurimäki Aunus

ID:

009090066

Sijainti:

Kuvaus:

Suurimäki on reilun kilometrin pitkä ja reilut puoli kilometriä leveä vaara, jonka päällä on kyläasutus. Vaara kohoaa ympäröivää maastoa huomattavasti korkeammalle. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Kevyt Osasto 4 eteni Suurimäen pohjoislaitaan 21.7.1941 ja havaitsi vihollisen ryhmittyneen vahvasti varusteltuihin asemiinsa mäellä. Seuraavana päivänä ammuttiin voimakas tykistön tulivalmistelu, ja Osasto hyökkäsi mäen päälle kylään vallaten sen. Tämän jälkeen sodan tulimyrsky pyyhkäisi suhteellisen nopeasti Syvärille ja Äänisen rantaan, ja Suurimäki jäi kauas selustaan.

Jatkosodan viivytys- ja vetäytymisvaiheessa Suurimäki oli jälleen taistelujen polttopisteessä, sillä kylän kautta johti molemmille osapuolille tärkeä tie pohjoiseen Palalahteen. Vihollisen 98.Kaartindivisioona aloitti voimakkaan hyökkäyksen Suurimäkeen tykistönsä, raketinheittimistönsä ja ilmavoimiensa tukemana 29.6.1944, ja lohkoa puolustaneet joukot (mm. JR 44, Er.P 15, Er.P 18 ja Er.P 21) joutuivat antamaan vähä vähältä periksi ylivoiman paineessa. Lopulta taisteltiin Suurimäen kylän keskustassa, ja silloin joukkojemme ampumatarvikkeet alkoivat käydä sen verran vähiin, että irtautuminen kylästä tehtiin 1.7.

Taistelun seurauksena vielä viime vuosikymmenellä oli kylätšasounan vieressä (koordinaatti) kaksi hautaa, joiden merkkinä olivat puiset, valkoiset ristit. Risteissä olivat viiden suomalaissotilaan nimet. Sittemmin Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys on noutanut nuo sankarivainajat Suomeen. ENa 2017.

 

 

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..