Mai Guba Itä-Viena

Paikka:

Mai Guba Itä-Viena

ID:

009088002

Sijainti:

Kuvaus:

Suomen sotahistorian laajin kaukopartioisku tehtiin tammikuussa 1942, ja sen tarkoituksena oli katkaista Muurmannin rata ja tuhota Mai Guban asemakylä varastoineen.

Iskun taustalla oli se, että ilmeisesti Moskovan joulukuun 1941 vastahyökkäyksen innoittamana puna-armeijan Karjalan Rintama käynnisti tammikuussa 1942 operaation Maaselän kannaksen suomalaisjoukkoja vastaan. Tavoitteena oli näiden tuhoaminen ja Karhumäen kaupungin takaisinvaltaaminen. Vihollinen varasi ja keskitti operaatioonsa kuusi jalkaväkidivisioonaa, kaksi merijalkaväkiprikaatia, yhden hiihtoprikaatin ja yhden jalkaväkirykmentin. Hyökkäysjoukkojen vahvuus oli 57 300 miestä.

Puna-armeijan hyökkäys alkoi 3.1.1942. Tässä tilanteessa Päämaja käski 14.Divisioonan muodostaa iskuosaston, joka etenisi syvälle vihollisen selustaan Muurmannin radalle ja katkaisisi huoltoyhteydet osalta hyökkääviä vihollisdivisioonia, sillä näiden huolto ja täydennyskuljetukset Maaselän kannakselle tulivat rataa pitkin pohjoisesta.

14.D muodosti majuri Arnold Majewskin johtaman kahden pataljoonan vahvuisen iskuosaston (kokonaisvahvuus 1924 miestä + 268 hevosta; taisteluvahvuus 1220 miestä), joka aloitti yli 100 kilometriä pitkän hiihtomarssin Särkijärveltä itäkoilliseen 14.1. Osasto hyökkäsi 19.1. iltayöllä Mai Guban rautatieasemalle ja radalle kauempana pohjoisessa. Osasto tuhosi  mm. puisen rautatiesillan, kahdeksan rautatievaihdetta, parisataa ratakiskonpätkää, kymmenisen junavaunua, lähes sata rakennusta ja kymmenen kilometriä puhelin- ja lennätinjohtoa. Seuraavana päivänä joukot irtautuivat iskukohteistaan ja palasivat muutamassa päivässä omalle puolelle, lähtöalueelle Särkijärvelle (23.1.).

Omat tappiot olivat neljä kaatunutta, kymmenen haavoittunutta ja kahdeksankymmentä sai eri asteisia paleltumavammoja. Osasto Majewskin isku oli menestyksellinen, ja vihollisen hyökkäykset noin 80 km Mai Gubaa etelämpänä Maaselän kannaksella saatiin torjuttua. Tämän pienin tappioin saavutetun tärkeän menestyksen rohkaisemana Päämaja päätti tuhota myös Petrovski Jamin huoltokeskuksen helmikuussa 1942. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..