Lökki Aunus

Paikka:

Lökki Aunus

ID:

009090068

Sijainti:

Kuvaus:

Lökki on kylä Kutsjärven rannalla Lemetti - Prääsä -maantien varrella. JR 60:n II Pataljoona (1.D) valtasi Lökin 22.7.1941.

Sodan puhjettua ja suomalaisjoukkojen edetessä ripeästi puna-armeijan johto huolestui Kolatselän, Palalahden ja Vieljärven tapahtumista. Marsalkka Kliment Vorošilov ja kenraalieversti Andrei Zdanov saapuivat rintamakäynnille 19. heinäkuuta tälle suunnalle. Käynnin lopuksi tehtiin päätös lisäjoukkojen lähettämisestä Aunukseen sekä suoran rintamahyökkäyksen toimeenpanosta suomalaista 1.Divisioonaa vastaan maantien suunnassa länteen ja samanaikaisesti kaksipuolisen saarrostushyökkäyksen toteuttamisesta divisioonan tuhoamiseksi. Tavoitteena oli edetä Loimolan rautatieasemalle.

Puna-armeijan joukkojen päättäväinen hyökkäys alkoi 23.7., ja sen joukot valtasivat edellisenä päivänä menettämänsä Lökin kylän. Hyökkäys jatkui panssarivaunujen ja tykistötulen tukemana seuraavina päivinä. 1.Divisioona oli helisemässä, mutta JR 60:n taistelijat onnistuivat kuitenkin torjumaan vihollisen rynnistyksen Lökin länsipuolella Kotajärvi - Kutsjärvi - Syväjärvi -kannaksella. Taisteluissa korpraali Johannes Hartikainen tuhosi pst-tykillään ainakin kuusi panssarivaunua, ja hänestä tuli myöhemmin Mannerheim-ristin ritari. Hyökkäykset laantuivat 29.7. Elokuun puolustusvaiheen ja paikallisten torjuntataisteluiden jälkeen 1.Divisioona jatkoi hyökkäystä itään 1.9. alkaen vallaten Lökin uudelleen. ENa 2017.

 

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..