Miinala Salmi

Paikka:

Miinala Salmi

ID:

009074018

Sijainti:

Kuvaus:

Miinala on joenvarsikylä ja Salmin pitäjän vanhin asutuskeskus. Se on ryhmittynyt Miinalanjoen suulle. Kylä oli aikoinaan Salmin varsinainen keskuskylä, ja sinne rakennettiin mm. paalulinnoitus osana valtakunnan itärajan puolustusta. Vuosisatojen saatossa ja eritoten 1800-luvun loppupuoliskolta alkaen pitäjän keskus liikkui perustettujen sahojen, hovin ja Salmin ortodoksikirkon ansiosta Tulemaan eli nykyisen kirkonkylän alueelle.

Talvisodassa vihollinen eteni kaakosta Karkun kylän kautta Miinalaan ja valtasi sen 1.12.1939. Sodan kuluessa suomalaiset sissiosastot, jotka tulivat Mantsinsaarelta, tuottivat tappioita ja häiritsivät vihollisen toimintaa sitkeästi kylän ympäristössä.

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Salmi ja Miinala vallattiin 21.7.1941. Suuri määrä vihollisia tuhoutui Miinalanjoen uomaan, mutta toisaalta monien onnistui paeta Lunkulansaareen ja rannan tieuraa Karkkuun ja edelleen Rajakontuun. Kylän pelloille perustettiin nurmipintainen lentokenttä hävittäjäkoneille. Viivytysvaiheessa kesällä 1944 Miinalasta vetäydyttiin Tulemajoen länsirannalle 3.7.1944. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..