Kontupohja Aunus

Paikka:

Kontupohja Aunus

ID:

009090076

Sijainti:

Kuvaus:

Kontupohjan kaupunki sijaitsee Äänisen Kontupohjanlahden päässä. Kaupunki perustettiin vuonna 1938, ja sen asukasmäärä oli tuolloin reilut 13 000 (nykyään 32 900). Amerikansuomalaiset ja karjalaiset käytännössä rakensivat kaupungin 1920- ja 1930-luvulla. Vuonna 1929 valmistuneen sähkövoimalan myötä kaupunkiin rakennettiin myös sellu- ja paperitehdas.

Jatkosodassa tykistöllä oli merkittävä rooli kaupungin valtaamisessa, jonka saattoivat loppuun 2.Jääkäriprikaati ja 1.Divisioona 2.11.1941. Vihollinen oli panostanut kaikki Kontupohjan kanavan sillat, mutta osa aikasytytyspanoksista ei ehtinyt laueta, ja räjähteet tehtiin vaarattomiksi, joten hyökkäystä kohti Karhumäkeä voitiin jatkaa ilman keskeytystä. Kuitenkin vihollinen oli ehtinyt polttaa lähtiessään melkein koko kaupungin.

Nykyisin Kontupohjan sellu- ja paperitehdas on Venäjän suurimpia sanomalehtipaperin valmistajia. Se tuottaa 800 000 tonnia sanomalehtipaperia eli 40 % koko Venäjän tuotannosta. Seitsemän paperikonetta työllistää noin 5 000 henkilöä, mutta tehdas on tappiollinen: kotimarkkinoilla kannattavuus on plussalla, mutta vientitoiminta ei kannata. Tehtaan ylläpidettäviksi on sälytetty erilaisia toimintoja, mm. taidepalatsi, jäähalli, urheiluhalli, uimahalli ja poliklinikka. Ne ovat jatkossa keskeinen säästökohde, ja niiden siirtämisestä jonkun muun tahon vastuulle käydään neuvotteluja. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..