Konevitsan luostari

Paikka:

Konevitsan luostari

ID:

009020027

Sijainti:

Kuvaus:

Konevitsan Jumalansynnyttäjän syntymän luostari on Laatokan Konevitsan saarella, sielä sijaitseva ortodoksinen munkkiluostari. Luostarin perusti vuonna 1393 pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Luostarin toiminta oli Neuvostoliiton aikana pitkään lamaantuneena, mutta on sittemmin elpynyt Venäjän ortodoksisen kirkon luostarina.
Viimeiset sodat katkaisivat uudelleen luostarin toiminnan v. 1939. Kaikki komennettiin pois saarelta ja arvokkain omaisuus evakuoitiin samalla. Talvisodassa luostarin rakennukset säilyivät hyvin pommituksilta. Munkit olivat palanneet luostariin ja kokoontuivat pommituksien aikoina kirkkoon rukoilemaan. Välirauha pakotti veljestön kuitenkin jättämään luostarin maaliskuussa 1940. Hieman kaoottisessa tilassa tapahtuneessa muutossa jäi saarelle muun muassa suuri kirjasto, ikonostaasi ja kirkonkellot suurimmaksi osaksi.
Karjalan takaisinvaltauksen yhteydessä osa munkeista palasi saarelle lokakuussa 1941 inventoimaan neuvostoliittolaisten tekemiä vaurioita ja tuhoja. Seuraavan kevään kesän munkit saivat elää saarella melko rauhassa, mutta syksyllä 1942 alkoivat taas pommitukset ja munkit joutuivat lähtemään vielä kerran sotaa pakoon. Tällä kertaa pako jäi pysyvämmäksi.
Luostarin viimeinen Suomen-ajan johtaja, isä igumeni Mavriki (Mihail Serechin) kuoli vuonna 1944 ja omasta pyynnöstään hänet haudattiin entisten igumenien rinnalle Konevitsan luostarin pääkirkon alttarin taakse. Haudalle pystytettiin puinen risti, joka on vielä elokuussa 2008 jäljellä.
Neuvostoaikana saaren rakennuksia hallitsi neuvosto laivasto. Kirkko oli asevarastona ja luostarin hotelli majoitti varusväkeä. Tänä aikana rakennukset rapistui todella huonoon kuntoon. Armeijan lähdettyä saarelta 90-luvun alussa katkaistiin sähköt, hotellin uunit oli hajotettu jo hyvissä ajoin ja ympäristöön jäi paljon sotaromua. Saaren pohjoinen kärki on vieläkin suljettua aluetta, tosin sekin on ilmeisesti nyt tyhjennetty. Saarelle järjestetään matkoja Sortanlahdesta erikseen sovittavina aikoina. MKe 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: