Objekat 505 Zeljava Kroatia

Paikka:

Objekat 505 Zeljava Kroatia

ID:

385001001

Sijainti:

Kuvaus:

Kroatian ja Bosnia-Herzegovinan rajaseudulle rakennettiin vuosien 1948-1968 välillä maanalainen lentotukikohta, jonka oli määrä kestää jopa 20 kilotonnin ydinpommin suora osuma.Pljesivica-vuorten alla, Kroatian ja Bosnia-Herzegovinan rajalla sijaitsee jäänteet valtavasta rakennelmasta, joka oli aikoinaan Euroopan suurin maanalainen lentotukikohta.

Koodinimellä Objekat 505 tunnetun Zeljavan lentotukikohdan rakennustyöt alkoivat vuonna 1948 ja rakennelma valmistui kaksi vuosikymmentä myöhemmin vuonna 1968. Valmistuessaan Zeljavan lentotukikohta oli yksi suurimmista sotilastukikohdista koko Euroopassa.

Maanalaisen tukikohdan rakentamiseen upposi kahden vuosikymmenen aikana noin kuusi miljardia dollaria, mikä teki siitä yhden aikakauden kalliimmista sotilaallista hankkeista koko maanosan alueella.Hankkeen valtavat kustannukset selittyvät sillä, että tukikohta rakennettiin pääosin vuoren sisään ja rakennelman oli määrä kestää jopa 20 kilotonnin ydinpommin suora osuma. Vastaavan kokoluokan pommi tuhosi toisen maailmansodan lopulla Nagasakin kaupungin Japanissa.

Yksi tukikohdan keskeisimmistä tarkoituksista oli suojella Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan ilmatilaa ja se varustettiin tehokkaalla tutkajärjestelmällä, jonka piti kyetä antamaan ennakkovaroitus valtiota lähestyvistä ohjuksista. MKe 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: