Korpraali Ilomäen pst-tykin asema Sammatus Aunus

Paikka:

Korpraali Ilomäen pst-tykin asema Sammatus Aunus

ID:

009091004

Sijainti:

Kuvaus:

Koordinaatti osoittaa korpraali Toivo Ilomäen 75 millimetrin pst-tykin paikan Sammatuksen taistelussa kesäkuussa 1944, kun 15.Prikaatin I Pataljoona ja sille alistettu 24.Tykkikomppania sekä tykistö tuhosivat yhteensä 26 vihollispanssaria 24.6.1944. Näistä Ilomäki tuhosi 16 kpl, joista neljätoista oli keskiraskaita T-34-vaunuja ja kaksi raskaita Klim Vorošilov -vaunuja. Tykin lataajana toimi sotamies Kalle Rask. Ilomäen tuhoamat vaunut: Karjalankylä 1 kpl, Sammatus 16 kpl ja Tihveri 4 kpl.

Kunniamerkin myöntämisperustelut: Ylipäällikkö on pvm:llä 2.10.44 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi panssarijääkäri Toivo Ilomäen, joka on nykyisen sodan aikana toiminut pst.tykkiryhmän ampujana, osoittautuen jo etenemis- ja puolustusvaiheen aikana erittäin rohkeaksi ja luotettavan varmaksi taistelijaksi. 22.6.44 tuhosi Ilomäki panssaritorjuntatykin ampujana toimien ensimmäisen panssarivaununsa Karjalankylässä. Jo ensimmäinen laukaus osui vaunuun, joka syttyi palamaan.

Sammatuksen suurtaistelun aikana 24.6.44 hän tuhosi samassa tehtävässä toimien kaikkiaan 16 panssarivaunua. Tässä taistelussa hän osoitti erikoista urheutta ja järkkymätöntä taistelutahtoa joutuessaan useaan otteeseen vihollisen erittäin ankaran tykistökeskityksen alaisena kaksintaisteluihin panssarivaunujen kanssa. Ampumamatka oli useimmissa tapauksissa suhteellisen lyhyt, ja vaunut syttyivät aina joko ensimmäisellä tai toisella laukauksella tuleen, mikä osoittaa lisäksi panssarijääkäri Ilomäen tarkkaa kättä työssään ja hänen täydellistä aseensa hallintaa. Myöhemmin hän tuhosi panssaritorjuntatykillä Tihverin taistelussa erittäin vaikeissa olosuhteissa lähietäisyyksiltä 4 panssarivaunua estäen siten erään kolonnan joutumasta vaunujen hyökkäysten kohteeksi. Kolonna pelastui täten varmalta tuholta. 21 panssarivaunun tuhoaminen vihollisen tulittamisesta välittämättä osoittaa, että panssarijääkäri Ilomäki on erittäin rohkea, kylmäverinen ja peräänantamattoman velvollisuudentuntoinen taistelija. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..