Ulvana Aunus

Paikka:

Ulvana Aunus

ID:

009090092

Sijainti:

Kuvaus:

Kevätkesällä 1919 Aunuksen retkikunnan kärkijoukot etenivät Ulvanaan asti. Mukana oli myös parikymppinen Elias Simojoki, joka suunnitteli sotilaan uraa. Hän joutui sotavangiksi, mutta onnistui riistäytymään irti vangitsijoiltaan Ulvanan sillalla, hyppäsi jokeen ja sitä kautta pakoon. Paetessaan nuori heimosoturi lupasi Jumalalle, että jos tämä pelastaa hänet omien puolelle, hän alkaa lukea teologiaa ja päättää unohtaa sotilasuran. Simojoki selvisi vaarallisesta tilanteesta kuin ihmeen kaupalla.

Edelleen, kun noin 600 Petrogradin (Pietarin) Punaupseerikoulun suomalaista oppilasta teki punaupseeri Eino Rahjan johdolla Laatokalta maihinnousun Viteleeseen Aunuksen retkikunnan selustaan kesäkuussa 1919, retkikunta joutui perääntymään takaisin rajan taakse Salmiin. Silloin Simojoki palasi kotiinsa, aloitti opiskelut ja valmistui papiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1923. Talvisotaan hän osallistui Jalkaväkirykmentti 39:n sotilaspastorina. Hän kaatui Laatokan jäällä Koirinojanlahdella vihollisen konekiväärin tuleen. Simojoki oli mennyt aavalle jäälakeudelle linjojen väliin lopettamaan haavoittuneen hevosen, ja tämän tehtyään hän oli kääntynyt paluumatkalle omiin asemiin päin, ja vihollisen konekivääri oli avannut tulen.

Jatkosodassa Ulvanassa ei varsinaisesti taisteltu, mutta sen kautta kulki runsaasti 17.Divisioonan joukkoja Syvärin suuntaan syyskuussa 1941 ja 8.Divisioonan joukkoja Syväriltä poispäin kesäkuussa 1944. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: