Nurmoila Aunus

Paikka:

Nurmoila Aunus

ID:

009090104

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodassa VI Armeijakunnan 1.Tiedotuskomppania oli sijoittuneena Nurmoilan kylään, mistä komppanian rintamakirjeenvaihtajat liikkuivat eri puolille Aunusta ja Syvärin rintamaa raportoiden kotimaisiin lehtiin sota-ajan asioista. Majoitustalona oli koordinaatin osoittama rakennus. Tiedotuskomppanian luutnantti Olavi Paavolainen kuvaili kylänäkymää näin 22.9.1941:

Todellinen kauneusaarteisto on aivan kasarmialueen vieressä oleva Nurmoilan kylä, jota pidetäänkin eräänä Aunuksen maalauksellisimmista. Sen tumma kalmistokumpu näkyy jo pitkän matkan päähän kasarmialueen ympärillä leviävän hiekkaisen, matalia mäntyjä kasvavan nummen takaa. Tuulet ovat muovanneet kalmiston tuuheita ja käkkäräisiä mäntyjä kuin saksilla leikaten, kalmiston tumma varjokuva on aivan säännöllinen puoliympyrä. Nurmoilan kylän harmaat ja muotopuhtaat talot ympäröivät pientä järveä tasaisin välimatkoin kuin helmet nauhassaan. Kylä ja kalmisto kuvastuvat järven pinnassa epätodellisen tyylikkäinä kuin jokin teatterikulissi.

Nurmoilan kylän valtasi I/JR 44 (5.D) yllättämällä kylässä olleen venäläisen 3.Divisioonan huoltokeskuksen 6.9.1941. Joukkomme irtautuivat kylästä Viteleenjoki-linjalle kesäkuun 1944 lopulla. ENa 2017.

 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..