Tst.Os Häkkisen hyökkäysreitti Aunuksenkaupunkiin Aunus

Paikka:

Tst.Os Häkkisen hyökkäysreitti Aunuksenkaupunkiin Aunus

ID:

009090119

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodassa suomalaisjoukkojen painopistehyökkäys Laatokan rantamaantien suunnassa alkoi 4.9.1941, ja 5.Divisioonan joukot mursivat vihollispuolustuksen Tuulosjoella. Seuraavana päivänä hyökkäystä jatkettiin niin, että Osasto Laguksen kolme taisteluosastoa (Polon, Häkkinen, Hynninen) siirtyivät kärkeen.

Taisteluosasto Häkkinen ylitti Tuulosjoen 5.9. kello 9:30 ja marssi kymmenen kilometriä maantietä pitkin parakkikylän kohdalle eli pari, kolme kilometriä Alavoisen luoteispuolelle. Osastoon kuuluivat Jääkäripataljoona 2, kymmenen Vickers-panssarivaunua, panssarijääkärikomppania ja pioneerijoukkue. Parakkikylässä eversti Lagus antoi kello 10:25 Häkkiselle käskyn edetä Aunusjoen pohjoispuolitse Aunuksenkaupunkiin. Muut taisteluosastot yrittäisivät edetä maantien suunnassa ja joen eteläpuolta samaan aikaan samaan tavoitteeseen.

Häkkisen osasto ajoi kello 10:50 alkaen maantieltä itään Alavoisen sovhoosille (koordinaatti) ja otti yhteyden sovhoosin aamun aikana vallanneeseen JR 44:n I Pataljoonaan kello 11:20. Häkkinen otti rintamavastuun ja lähti iskuun sovhoosilta kello 12:45. Taistelukosketus viholliseen saatiin kello 14:45, ja Aunuksenkaupunki oli saavutettu ja vallattu kello 20. Omat tappiot: yksi kaatunut ja kolmetoista haavoittunutta. Osasto Häkkisen sotasaalisluetteloon merkittiin yhdeksän tykkiä, kahdeksan traktoria, viisi raskasta kranaatinheitintä, 24 kuorma-autoa ja runsaasti jalkaväen aseita. Taisteluosastot Polon ja Hynninen saapuivat kaupunkiin seuraavan aamun kuluessa, ja hyökkäystä jatkettiin Mäkriän suuntaan. Syvärin pohjoisranta saavutettiin 7.9. aamulla. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..