Aunuksen lakeus

Paikka:

Aunuksen lakeus

ID:

009090123

Sijainti:

Kuvaus:

Aunuksen peltolakeus ja tasanko ovat olleet aikaisemmin Laatokan matala lahti, joka jääkauden jälkeisen maankohoamisen ja Laatokan vedenpinnan laskun myötä on kuivattu pelloiksi. Lakeuden pinta-ala on noin 24 km x 13 km. Talot lakeudella nuokkuvat hiljaa virtaavien jokien rannoilla muodostaen nauhamaisia, useamman kilometrin mittaisia pitkittäisiä talosarjoja. Talojen päädyt ovat joko maantielle tai joelle päin. Luutnantti Olavi Paavolainen kuvaili maisemaa syyskuussa 1941:

Aunuksen mahtavan jokivarsiasutuksen ilmestyminen näkyviin on henkeä salpaava näky. Lähes kolmekymmentä kilometriä samaa kylää, samaa jokea, samaa viljalakeutta. Harmaat, koristeelliset talot ryhmittyvät säännöllisiin riveihin tasankoa halkovan joen tai maantien kahden puolen - aivan säyseinä ja aivan siististi kuin pihlajan lehdet ruotonsa ympärille tai tyytyväiset herneet palossaan... Yhtä säyseinä ja fatalistisina ne tapaavat myös kohtalonsa. Näiden vanhenemisessa ja tuhoutumisessa ei ole mitään ahdistavaa eikä murhenäytelmällistä. Aunukselaisissa taloissa ei ole kivijalkaa. Siksi ne vain lyyhistyvät raskaan, koristellun päätynsä painosta kuin hieman etukenoon ja jäävät siihen odottamaan lahoamisen hiljaista, lopullista hävitystyötä. Aunukselainen kylä ei taistele, se oleilee ja on tasaisen harmaa olematta kuitenkaan synkkä tai yksitoikkoinen. Yhdenkään talon ympärillä ei ole puita, puutarhaa eikä kukkaistutuksia.

Seudun pääelinkeino on maatalous. Toinen seudun suurista karjatiloista sijaitsee Aleksalassa (koordinaatti). Tilalla on 1300 lypsylehmää ja 1000 lihakarjanautaa, ja se tuottaa vuodessa 8000 tonnia maitoa ja 240 tonnia naudanlihaa. Työntekijöitä 240. Uudehkot tuotantorakennukset näkyvät hyvin maantielle. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..