Kintismä Viena, Talvisodan siviilisotavankileiri

Paikka:

Kintismä Viena, Talvisodan siviilisotavankileiri

ID:

009088004

Sijainti:

Kuvaus:

Talvisodan alussa osa Suomussalmen siviiliväestöä jäi venäläisten hyökkäyskiilojen väliin pussiin. Nämä siviilit siirrettiin helmikuussa 1940 Jyskyjärven lähelle Kintismään siviilisotavankileiriin. Vankeutta kesti kesäkuuhun 1940 asti. Vienan Kemijoen rannalla sijaitseva Kintismä oli metsätyöläisten kämppäalue, metsäpunkti. Lähimpään kylään, Jyskyjärvelle, oli matkaa toistakymmentä kilometriä. Rakennuksia punktilla oli seitsemäntoista, joista majoitusparakkeja oli neljä, joista kussakin kuusi huonetta, joihin väki sullottiin. Kunkin parakin halki oli käytävä, missä oli lämmityslaitteena kamina. Huoneet olivat käytävän molemmin puolin. Leirin vartijoille oli oma parakkinsa, ja yksi parakki toimi ruokalana. Lisäksi olivat erilliset rakennukset mm. leipomolle, sairastuvalle ja saunalle.

Kintismä oli ennen kaikkea työleiri. Siviilivangit jaettiin kahteen osastoon: niihin, jotka kykenivät metsätöihin, ja niihin, jotka eivät kyenneet. Metsätöihin kykenemättömät pantiin huoltotehtäviin: pyykkituvalle, leipomoon, parakkeja lämmittämään ja siivoamaan, jne. Leirillä suoritettujen kuulustelujen jälkeen neljätoista suomussalmelaista miestä vangittiin ja vietiin jonnekin. Heidän myöhemmistä vaiheista ei ole varmuutta. Leirillä kuoli ennenaikaisesti viisitoista lasta ja vanhusta. Lumien sulettua kolmen miehen onnistui karata leiriltä, ja kuuden vuorokauden vaelluksen jälkeen he ylittivät valtakunnanrajan Raatteen kohdalla.

Vangitut - 254 henkeä - palasivat vartioituna saattueen Vuonnisen ja Karttimon rajavartion kautta Suomeen 3.6.1940. Kuukausia nälkää nähneinä ja heikkoon kuntoon menneinä he joutuivat aloittamaan elämän ikään kuin alusta, vähin erin. Leiriläisistä kolme miestä ja kaksi naista olivat halunneet jäädä Neuvostoliittoon. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..

Kuvat: