Kuttujevin tori Aunuksenkaupunki Aunus

Paikka:

Kuttujevin tori Aunuksenkaupunki Aunus

ID:

009090174

Sijainti:

Kuvaus:

Aunuksenkaupungin eli Aunuksenlinnan valtausparaati pidettiin Kuttujevin torilla 10.9.1941. 1.Tiedotuskomppanian päällikkö, luutnantti Martti Haavio merkitsi muistiinpanon päiväkirjaansa: Aamulla oli paraati Kuttujevin torilla. Rivistöt olivat luotisuoria. Sotilaiden asetakkien napit olivat kiinni - tosin hieman nuhruisten asetakkien. Kenraali Talvelan päässä oli koppalakki. Me seisoimme jäykkinä kuin pylväät. Soittokunta soitti Porilaisten marssin. Kenraali piti puheen:

"Sotilaat! Urholliset joukkomme ovat pari päivää sitten valloittaneet Aunuksenkaupungin sekä kääntäneet rintaman Syvärille. Niin on täyttynyt se haave, josta vain harvat ovat uskaltaneet uneksia ja vain rohkeat miehet tehdä tekoja sen hyväksi. Kun Suomen Vapaussota oli päättynyt, lausui ylipäällikkö, sotamarsalkka Mannerheim kuulut sanansa Karjalan vapauttamisesta. Uusi päivä on koittanut. Itä-Karjalan vapautumisen symboliksi sekä muistuttamaan niistä uhreista, mitä Suomen nuoriso on Karjalan hyväksi antanut sekä menneissä Karjalan vapaustaisteluissa että tässä sodassa, kohoaa salkoon uljas historiallinen lippu. Suomen miekka on katkonut kahleet!"

Näin siis kenraali. Seurasi lipunnostoseremonia. Teimme kunniaa. Musiikki pauhasi. Itä-Karjalan lippu: musta-puna-vihreä. Se hulmahti tuuleen. Silloin näimme kauhuksemme: lipun kuvio, kahleitaan katkova karhu, oli ylösalaisin. Kenraali katsahti ylös. Lippu alkoi laskeutua. Kuolemankalpea kersantti, jolle lipun kohottaminen oli uskottu, toimi kiitettävän nopeasti. Hän käänsi lipun oikeaan asentoon ja hinasi sen uudelleen tankoon. Soittokunta jatkoi. Harvapa tajusi tapahtuneen pikku erheen. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..