Venäläisen 168.Jalkaväkidivisioonan muistomerkki Rytty

Paikka:

Venäläisen 168.Jalkaväkidivisioonan muistomerkki Rytty

ID:

009200022

Sijainti:

Kuvaus:

Muistomerkki sijaitsee valtatieltä Rytyn asemalle erkanevan tien haarassa.

168.Jalkaväkidivisioona perustettiin reserviläisistä syyskuussa 1939. Talvisodassa se hyökkäsi Salmin suunnasta Laatokan rantatietä luoteeseen. Joukkomme pysäyttivät divisioonan etenemisen ja sulkivat sen kahdeksi kuukaudeksi Kitelän mottiin tammi-maaliskuussa 1940.

Jatkosodassa 168.Divisioona puolusti Laatokan pohjoispuolista rintamaa suomalaisia 7.Divisioonaa ja 19.Divisioonaa vastaan. Maasto korkeine mäkineen ja niiden välissä olevine soineen ja puro-uomineen suosi puolustustaistelua käyvää 168.Divisioonaa. Tämä joutui kuitenkin pahaan ahdinkoon, josta sen pelasti venäläisten Laatokan laivasto-osasto elokuun loppupuoliskolla 1941. Venäläiset hallitsivat tuolloin vielä Laatokan ulappaa ja Valamon saaria, minne divisioona aluksi evakuoitiin noin kuudenkymmenen aluksen voimin. Divisioonan kalusto jäi Laatokan pohjoisrannalle Rautalahdelle, joka on Sortavalan ja Lahdenpohjan puolivälissä.

Molemmissa Suomi-vaiheissa divisioonaa komensi prikaatinkomentaja (eversti) Andrei Bondarev. Syksyllä 1941 168.Divisioonan 11 000 sotilasta evakuoitiin Valamosta edelleen Pähkinäsaareen. Myöhemmin divisioona taisteli Leningradin etelä- ja länsipuolella, mm. Oranienbaumissa ja Pihkovan suunnalla. Kesäkuussa 1944 168.D osallistui mm. Viipurin ja Talin operaatioon. Tämän jälkeen se siirrettiin Baltiaan, missä se osallistui Riikan valtaamiseen. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..