Kiilanlinna, 11.Divisioonan kokoustalo Syväri

Paikka:

Kiilanlinna, 11.Divisioonan kokoustalo Syväri

ID:

009085067

Sijainti:

Kuvaus:

Kiilanlinna oli 11.Divisioonan kokous- ja valistustalo sekä sotilaskoti, jonka juhlasali toimi myös elokuvateatterina. Tuo harjakattoinen rakennus oli 300:n neliömetrin hirsitalo, joka sijaitsi mäntymetsän keskellä Vanhan maantien varressa. Pääsisäänkäynti oli tehty rakennuksen nurkkaan. Sisätiloina olivat suuri sali ja sivustoille tehdyt huoneet, keittiö ja varastotilat. Talon varustukseen kuului myös piano, jota soitti usein JR 50:n Kranaatinheitinkomppanian kersantti Tauno Äikää. Kiilanlinnassa pidettiin kokouksia, järjestettiin koulutustilaisuuksia, esitettiin viihdytyskiertueiden näytäntöjä, näytettiin elokuvia ja toteutettiin muuta asemasota-ajan toimintaa.

Rakennus vihittiin tarkoitukseensa 10.10.1943. JR 8:n I Pataljoonan valistusupseeri, vänrikki Helge Ukkola kuvaili vihkimistilaisuutta näin: Hyvissä ajoin olivat eri joukko-osastojen edustajat asettuneet paikoilleen juhlasaliin, kun kenraali Heiskanen saapui seurueineen tasan kello 12. JR 8:n komentaja, everstiluutnantti Tikka ilmoitti kokoontuneet joukko-osastojen edustajat kenraalille. Etulinjan taistelijoita oli JR 8:sta, JR 50:stä, Rajajääkäripataljoona 4.stä ja muistakin 11.Divisioonan alaisista joukoista. Torvisoittokunta esitti alkusoiton, jonka jälkeen divisioonan valistusupseeri luutnantti Gunnar von Hertzen piti tervehdyspuheen. Hän totesi, että divisioonan valistustyö on saanut omasta talostaan yhden jykevimpiä kulmakiviään. JR 50:n yhtyneet kuorot esittivät laulua luutnantti Purasen johdolla.

Sen jälkeen divisioonan komentaja piti juhlapuheen mainiten siinä mm. tämänlaista: "Suomen armeijan sotilaat voivat useammin kuin minkään muun armeijan tavata kotilomilla omaisiaan. Samoin on viihdytystoiminta meidän armeijassamme korkealla tasolla. Viihdytystarkoitusta palvelee tämäkin talo, etulinjan miesten elokuvateatteriksi tarkoitettu, jota me nyt olemme vihkimässä. Meidän tulee kuitenkin aina muistaa, ettei sota ole kokoonpantu henkilökohtaisista mukavuuksista, vaan sarjasta voitettavia vaikeuksia, ja sen takia meidän täytyy olla hyvin tyytyväisiä, jos saavutamme tarkoituksemme, sen, että etulinjan jokainen mies jonkin kerran pääsee katsomaan tänne elokuvia." Kenraali siis ajatteli Kiilanlinnasta elokuvateatteria, mutta elokuvakonetta siellä ei vielä ollut.

Kohta elokuvakone saatiin, ja Kiilanlinnassa alettiin näyttää elokuvia kahdesti päivässä tammikuun 1944 lopulta alkaen. Jatkosodan viivytysvaiheen alettua kesäkuussa 1944 rakennus jäi ehjänä paikoilleen. Sodan jälkeen rakennus on purettu, ja sen hirret käytetty muihin tarkoituksiin. Nykyään rakennuksen sijainnista on vain vähäisiä merkkejä jäljellä maastossa. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..