Palokuntatalo Aunuksenkaupunki Aunus

Paikka:

Palokuntatalo Aunuksenkaupunki Aunus

ID:

009090149

Sijainti:

Kuvaus:

Palokuntatalo sijaitsi kaupungin keskustassa Sortavalan suuntaan lähtevän maantien varressa. Rakennus on sittemmin purettu, ja sen tontilla on nykyisin rautakauppa.

Jatkosodan alkuvaiheessa Ilmansuojelukomppania 977:n kenttäsammutusjoukkoihin liittynyt sotamies Mauno Koivisto kertoo kirjassaan Koulussa ja sodassa saapumisestaan Aunukseen 9.9.1941: Aunuksen lakeudet tekivät minuun vaikutuksen ja ajattelin, että täältä leipää lähtee. En ollut käynyt Pohjanmaalla, olin nähnyt vain paljon pienempiä peltoaukeita. Illalla tulimme Aunuksenkaupunkiin. Majoituimme Palokuntatalolle, joka sijaitsi Aunuksenjoen yli menevän sillan lähellä ja vastapäätä ns. kulttuuripuistoa, jonka näkyvin kohde oli laskuvarjohyppytorni.

Yöllä kaupunkia pommitettiin. Myöhemmin ymmärsin, että pommeja pudotteli venäläinen tiedustelupommikone Polikarpov R-5, joka oli hidas ja heikkotehoinen, mutta pystyi hyvin toimimaan aukioita lentokenttinä käyttäen. Olin Turussa kokenut pommituksia enemmänkin, mutta tämä kokemus oli varsin ilkeä. Oli kirkas kuutamo, ja lentäjä näki hyvin, missä lensi. Me koetimme tiirailla ylöspäin, mutta emme millään nähneet, missä kone oli. Tuntui siltä, että se pörräsi koko ajan meidän päittemme päällä eikä mennyt sieltä mihinkään. Kokemusta pahensi vielä se, että joku lähistöllä koko ajan hysteerisesti huuteli, ettei saanut liikkua. Kirjallisuudesta käy selville, että ainakin myöhemmin sodan aikana näitä koneita lensivät paljon naislentäjät, ja että niitä pidettiin huomattavana kiusana erityisesti saksalaisten puolelta, joita vastaan ne pääasiassa ilmeisesti toimivat.

Eräänä aamuna kulttuuripuistosta kuului puhallinmusiikkia, jota minäkin lähdin kuuntelemaan. Kun tulin paikalle, siellä oli menossa lipunnostajaiset. Mielessäni on varsin varma mielikuva, että tankoon vedettiin lippu, jossa oli kuvattuna karhu. Kun lippu pienessä tuulessa hiukan avautui, kävi selville, että karhu oli tassut pystyssä. Lippu vedettiin kiireesti alas ja uudestaan ylös.

Sotamies Koivisto toimi Aunuksen suunnan kenttäsammutusjoukoissa vajaat puoli vuotta. Asemapaikkoina olivat Aunuksenkaupunki, Nurmoila ja Podporoze. Komppanian palonsammutusjoukkueet olivat kuukauden kerrallaan yhdellä paikkakunnalla, ja sitten vaihdettiin asemapaikkaa. Koivisto siirtyi Jalkaväen koulutuskeskukseen Hyrylään helmikuun 1942 lopussa ja sieltä rintamalle Maaselän kannakselle heinäkuun 1942 lopussa. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..