Kumsa Maaselän alue

Paikka:

Kumsa Maaselän alue

ID:

009112021

Sijainti:

Kuvaus:

Kumsan kylän rakensivat alueelle karkotetut venäläiset kulakit 1930-luvulla. Kulakeiksi sanottiin ennen Venäjän Lokakuun vallankumousta hieman maata ja pari lehmää omistaneita "riistäjämaanviljelijöitä", joilta kohta otettiin omaisuus pois ja sitten heidät karkotettiin perheet ja suvut pirstoen eri puolille Neuvostoliittoa, kuka minnekin.

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa III/JR 26 eteni lännestä Semsjärven kylästä Kumsaan ja valtasi sen lyhyen, mutta kiivaan taistelun jälkeen 27.10.1941. Pataljoonan hyökkäys yllätti kylässä olleen huoltokeskuksen, jonka sotilaat otettiin vangeiksi. Yllätyksen vuoksi vihollinen ei ehtinyt polttaa kylää, vaikka tähän oli polttopulloja varattu valmiiksi. Kylän kaikki yli sata rakennusta säästyivät siis tuholta. Samalla lännempänä Semsjärven-Karsikkojärven kannaksella puolustautuvan vihollisen selustayhteydet katkesivat. JR 26:n sotasaalisluetteloon merkittiin kuorma-autoja, hevosia, kärryjä ja suuret varastot tavaraa. Myös Kumsan ja Karsikkojärven väliselle tieosuudelle vihollisen ryhmittämä raskas kalusto ja kuormastot jäivät joukkojemme käsiin.

Jatkosodan asemasotavaiheessa Kumsassa sijaitsi muun muassa Maaselän rintaman lottakanttiinien keskusvarasto. Kesän 1944 viivytysvaiheessa Kumsassa viivytti 21.Prikaatin I pataljoona, joka irtautui 27.-28.6.1941 yöllä JR 33:n Semsjärven-Karsikkojärven kannaksen vastaanottoasemien läpi Juustjärvelle ja sieltä länteen Savastilan vesistölinjalle. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..