Tyrjä Parikkala

Paikka:

Tyrjä Parikkala

ID:

009027070

Sijainti:

Kuvaus:

Tyrjä oli Parikkalan pitäjän kylä. Sen kautta kulki Parikkalan ja Saaren suunnilta ainoa maantieyhteys Akkaharjun asemakylään ja Lahdenpohjaan, jonne oli Tyrjästä matkaa noin 30 kilometriä.

Jatkosodassa 2.Divisioonan JR 7 aloitti etenemisensä kohti Tyrjää 30.6.1941, mutta vihollinen torjui hyökkäyksen kylän ulkopuolella seuraavana päivänä. Vihollinen oli varustanut Tyrjän tienristeysmaaston parin kilometrin syvyiseksi tulikorsujen, taistelukaivantojen, miinakenttien ja maahan kaivettujen hyökkäysvaunujen puolustusjärjestelmäksi, eikä tästä ollut 2.D:n esikunnassa riittävää tiedustelutietoa. Näin Tyrjän pohjois- ja itäpuolelle kiteytyi heinäkuun 1941 ajaksi puoliympyrän muotoinen rintama, missä käytiin ajoittain lujia taisteluja.

Heinäkuun aikana Tyrjän valtaussuunnitelmia kehitettiin edelleen, ja uusi hyökkäys aloitettiin kuun lopulla. Tällöin Jalkaväkirykmentti 7 puhkoi ja jyräsi vihollisasemat Tyrjän eteläpuolelle saakka 31.7.-4.8. Vihollinen jäi osin mottiin, ja kamppailu Tyrjän hallinnasta kehittyi tuhoamistaisteluksi, joka päättyi suomalaisaseiden loistavaan voittoon. Myöhemmin Jalkaväkirykmentti 7:stä alettiin käyttää kunnianimeä Tyrjän Rykmentti.

Tyrjän yli kuukauden mittaisen taistelusarjan aikana JR 7 menetti kaatuneina 326 miestä, joista 147 taistelujen viitenä viimeisenä päivänä, ja haavoittuneina reilut 1 200 miestä. Tappiot olivat siis hyvin raskaat.

Taistelujen keskiössä oli tienristeys, minne on laitettu musta metallinen muistoristi, ns. Tyrjän Risti (koordinaatti). Edelleen, Parikkalan kirkon läheisyyteen on rakennettu Tyrjän taistelujen muistomerkki ja opastaulu. Muistomerkki on parikkalalaisesta sorakuopasta esiin saatu graniittijärkäle, joka lepää panssariestekivistä tehdyn jalustan päällä pienellä kumpareella. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..