Tollonjoki Viena

Paikka:

Tollonjoki Viena

ID:

009088005

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Jalkaväkirykmentti 11:sta taistelupartio varmisti Tollonjoen kylän heinäkuun 1941 alkupäivistä alkaen. Myöhemmin muut joukot etenivät Tollonjoelta noin 30 kilometriä itään, minne rakennettiin kenttävartiolinja.

Sodan jälkeen Neuvostoliitto määritteli Tollonjoen perspektiivittömäksi kyläksi, jonka tiestöä ja julkisia palveluja ei ylläpidetty, ja jonne sähköä ei toimitettu. Nykyisin kylä on autiona, ja sen asukkaat ovat siirtyneet mm. Vuokkiniemelle 1960-luvulta alkaen. Tollonjoen ylittävän maantiesillan korvassa on kylän kalmismaa (koordinaatti), missä vanhan vienalaisen hautaamisperinteen mukaisesti vainajat on laitettu puusta tehtyihin pieniin "majoihin", joista he ovat siirtyneet osaksi muuta luontoa maan päällä. Pientä puumajaa sanotaan grobuksi. Sen itäpäässä on usein risti tai pylväs.

Tollonjoki-nimen syntytarina paikallisella murteella: Kaksi miestä kävelöy, vassakkah tullah. Siitä toine kysyy: "A mihipä olet mänössä?" - "Tänne mie männä tollotan." ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..