Lotta Lunkreenin kanttiini Uhtua Viena

Paikka:

Lotta Lunkreenin kanttiini Uhtua Viena

ID:

009121006

Sijainti:

Kuvaus:

Varjossa honkien on lottakanttiini,
sumppia keittävi,
siell' lotta Lunkreeni.

Tuossa Eldankajärven jää -laulun säkeistössä sumppia keittelevä naishahmo on muonituslotta Elsa Vanhala (os. Lampi; 1918-2016). Hän työskenteli lottana Sortavalan sotasairaalassa Talvisodan aikana ja edelleen linnoitustyömaalla Virolahdella välirauhan aikana. Jatkosodan alettua hän siirtyi Uhtuan suunnalle, missä hän työskenteli useammassa toimipisteessä mm. Eldankajärven ympäristössä ja Röhössä sodan loppuun saakka.

Uhtun suunnalla Jalkaväkirykmentti 32:n valistusupseerina toimi Erkki Tiesmaa, joka teki loppusyksyllä 1941 erääseen saksalaiseen sävelmään uudet sanat, ja näin syntyi sota-ajan eräs tunnetuimmista lauluista, Eldankajärven jää. Koska Tiesmaan tunteman Elsa Lammen sukunimi ei sopinut suoraan osaksi laulun riimitystä, lauluun tuli lotan nimeksi "Lunkreeni."

Koordinaatin osoittaman paikan kanttiini oli suurehko, noin 50 metriä pitkä rakennus, joka oli kaivettu pääosin maan sisään. Maantieltä pääsee kanttiinikuopalle, kun lähtee pienen soranottoaukean laidasta kulkevaa vanhaa metsätieuraa etelään. Kun uraa on tullut kuljetuksi 200 metriä, kanttiinin kuoppa on uran vieressä vasemmalla puolella (itäpuolella). ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..