Kenttävartio Ase myöhemmin Kärsä Uhtua

Paikka:

Kenttävartio Ase myöhemmin Kärsä Uhtua

ID:

009121009

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodassa 3.Divisioonan puolustusvastuualueen Kenttävartio Ase sijaitsi 8 kilometriä Uhtuan taajamasta lounaaseen Keski-Kuittijärven vastarannan niemessä. Niemi on samaa hiekkaharjua ja -särkkää, joka kulkee Uhtuan Likopään kylänosasta Kormusniemestä lounaaseen.

Rantakaista kenttävartioista vastasi Linnoituspataljoona 14. ja myöhemmin ainakin 25. Raja JK.

Kenttävartio kuului Jyvälahden varmistukseen Keski-Kuittijärven etelärannalla, kenttävartioita oli kaikkiaan 12 kappaletta ja nimet vaihtuivat ajoittain. Kenttävartioiden miehitykseen kuului keskimäärin kaksi ryhmää sekä tarkeimmissä oli myöskin raskaita aseita kuten tässä kohteessa. Vartiopaikka oli aivan silloisen niemen kärjessä, koska vastapäätä oli Välisaari noin 250 metrin päässä, joka oli vihollisen raskaasti miehittämä. Nykyisin niemi on saari, koska Keski-Kuittijärven vettä nostettiin sodan jälkeen 2,5 metriä.

Kenttävartion kaivaukset pesäkkeet ja juoksuhaudat ovat säilyneet erinomaisesti. Vettä pitävä kaivokin löytyi ja valtava määrä piikkilankaa, paikka on katsomisen arvoinen.

Miten mennä kohteeseen: kätevimmin kohteeseen pääsee venekyydillä, jonka saa esimerkiksi Hotelli Weltin tai Hotelli Sammon vastaanotosta kysymällä tai sitten soittamalla Kolja Alekseevalle puhelin +7 911 427 29 77, puhuu suomea ja hänellä on moottorivene. JHe 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..