Jyvälahti Uhtua

Paikka:

Jyvälahti Uhtua

ID:

009121011

Sijainti:

Kuvaus:

Jyvälahti (myös Jyvöälahti) on autioitunut kylä Karjalan tasavallan Kalevalan piirin Luusalmen kunnassa Venäjällä. Se sijaitsee Ylä-Kuittijärven Kotilahden rannalla 15 kilometriä Uhtualta lounaaseen.

Jyvälahden kylä mainitaan Repolan pogostan valvontakirjassa vuonna 1679, jolloin siellä oli neljä taloa. Vuonna 1905 se kuului Uhtuan volostin eli kunnan Jyvälahden kyläkuntaan. Kuudenkymmenen kahden talon ja 231 asukkaan Jyvälahti oli Uhtuan kunnan toiseksi suurin kylä, jossa oli kirkko, koulu ja kyytiasema.

1920-luvulla perustettiin Uhtuan piirin Jyvälahden kyläneuvosto, johon vuonna 1933 kuuluivat myös Alajärven ja Enonsuun kylät. Kyläneuvoston alueella oli 484 asukasta, joista 443 oli karjalaisia, 22 suomalaisia ja 18 venäläisiä. Jyvälahden kylässä oli 228 asukasta. Sen kylänosia olivat Lampela, Lunta, Mantso, Portahat, Suuriniemi, Tiilikkälä, Tuopää, Vaara ja Venaho. Toisen maailmansodan jälkeen Jyvälahti liitettiin Uhtuan kyläneuvostoon. Nykyään siellä on vain kesäasutusta.

Jyvälahdessa kävivät muun muassa A. J. Sjögren ja Elias Lönnrot, mutta runokylänä se ei ollut merkittävä. Se on jäänyt kulttuurihistoriaan ennen kaikkea I. K. Inhan vuonna 1894 ottamien valokuvien ansiosta. Nykyään Jyvälahti on yksi rakennuskannaltaan ja maisemiltaan parhaiten säilyneistä Vienan Karjalan kylistä. Virallisesti sillä on historiallisen asutuksen status. Rakennusmuistomerkkeihin kuuluvat 1800-luvun puolivälissä pystytetty tsasouna, kaksi vanhaa asuintaloa ja aitta. Kylän lähellä on kivikautisia asuinpaikkoja.

Jatkosodassa Jyvälahti kuului 3.Divisioonan puolustusvastuualueeseen ja Linnoituspataljoona 14 ja sittemmin 25. Raja JK vastasi kenttävartioillaan Keski-Kuittijärven etelärannasta aina Enonsuuhun saakka. Kylässä oli komppanian komentopaikka sekä huolto.

Kylään lähtee tie Pistojoen sillan itäpäästä ja matkaan kuluu aikaa kaksi tuntia, tien kunto on huono. Soittamalla Kolja Alekseevalle puhelin +7 911 427 29 77, puhuu suomea ja hänellä on maastoauto mihin mahtuu 5 henkeä. JHe 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..