Jyskyjärvi Viena

Paikka:

Jyskyjärvi Viena

ID:

009088024

Sijainti:

Kuvaus:

Heimosotien Vienan retkellä vuonna 1919 Jyskyjärven kylässä sijaitsi heimosoturien kenttävartio.

Tuon heimosotaretken kuluessa Englanti sekaantui Vienan suunnan poliittis-sotilaallisiin asioihin organisoimalla retkikuntamme vastavoimaksi paikallisesta väestöstä muutaman sadan miehen vahvuisen Karjalan rykmentin, joka oli varustettu englantilaisin univormuin ja asein. Lisäksi Englanti lupasi karjalaisille itsenäisyyttä ja sai ennen kaikkea auliilla elintarvikeavullaan ostettua laajat alueet Itä-Karjalaa kannattamaan politiikkaansa.

Loppukesällä 1919 tilanne oli jo kehittynyt sellaiseksi, että Karjalan rykmentti ryhtyi tuhoamaan järjestelmällisesti heimosotureittemme vartiostoja. Eräässä tällaisessa iskussa Jyskyjärven 28 miehen vartiostosta kaatui 18 ja haavoittui kaksi. Yksi heimosotureista joutui vangiksi aina Englantiin asti, mistä hän sitten aikanaan palasi Suomeen. Syyskuun aikana kaikkien vartiostojen miehistöt vetäytyivät Vuokkiniemelle, jossa käytiin menestyksellinen torjuntataistelu Karjalan rykmenttiä vastaan. Lokakuussa vetäytymistä jatkettiin valtiorajan taakse ja aloitettiin rajan vartiointi. Lopullisesti Vienan retkikunta hajotettiin Kuopiossa lokakuun 1919 lopulla.

Jatkosodassa Jyskyjärvi oli puna-armeijan tärkeä tukikohtakylä.

Nykyään Jyskyjärvi on Vienan saloalueen varsinainen keskus. Kylässä on 1 300 asukasta, joista runsas puolet on karjalaisia etniseltä taustaltaan. Kylän tšasouna on rakennettu vuonna 1998. Sen rakennutti ja rahoitti Vladimir Žirinovskin venäläisnationalistinen puolue osana vaalikampanjaansa. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..