Panzer-Abteilung 40:n kevyt panssarikomppania Viena

Paikka:

Panzer-Abteilung 40:n kevyt panssarikomppania Viena

ID:

009088025

Sijainti:

Kuvaus:

Saksan sodanjohto lähetti Jatkosodassa suomalaisen Ryhmä Fagernäsin tueksi kevyen panssarikomppanian, Panssariosasto 40:n 3.Komppanian. Yksikön päällikkönä toimi Oberleutnant Walther. Komppania liitettiin Ryhmän taistelujaotuksessa Kevyt Osasto 5:n organisaatioon kesäkuun 1941 lopussa. Näin vahvennettua joukkoa kutsuttiin hyökkäyksen alkuvaiheessa Osasto Fossiksi komentajansa majuri Alfons Järven nimen mukaan.

Panssarikomppaniaan kuuluivat komppanian komento-osien seitsemän kevyen vaunun lisäksi kymmenen taistelupanssarivaunua (kaksi joukkuetta) ja korjausjoukkue. Taisteluvaunut olivat tyyppiä Panzer I, Panzer II ja Panzer III, joista viimemainittujen aseistukseen kuuluivat 37 mm:n tykki ja kaksi 7,92 mm:n konekivääriä, joista toinen oli tykin suuntaisesti ampuva. Panzer III -vaunujen taistelupaino oli 15-22 tonnia.

Heinäkuussa 1941 Ryhmä Fagernäs pyrki etenemään ripeästi rajalta Vasonvaarasta Vuokkiniemen ja Vuonnisen kautta Uhtualle. Maasto oli paikoin vaikeakulkuista ja vähäiset tieurat olivat heikossa kunnossa. Ylitettäviä vesistölinjoja oli paljon, mutta niitä käytettiin myös etenemisteinä. Neuvostopioneerit olivat hävittäneet kaikki sillat, ja hyökkäyksen alkuvaiheissa uusien siltojen teko oli vasta opettelua joukoillemme. Suhteessa panssarivaunujen painoon tilapäisesti korjattujen siltojen kantavuus saattoi olla alimitoitettu ja hutera. Muutaman kerran kävikin niin, että saksalaispanssari solahti sillan läpi puroon. Näin tapahtui esimerkiksi Vuokkiniemen pohjoispuolella (koordinaatti).

Panzer-Abteilung 40:n 3.Komppania toimi Ryhmä F:n (3.9.1941 alkaen 3.D:n) alueella Vienassa syksyn 1941 ajan, ja se täytti hyvin kaikki sille uskotut tehtävät. Saksan sodanjohto käski komppanian marssia joulukuussa 1941 Ouluun, mistä se siirtyi muualle. Hauptmann Waltherin panssarikomppania tuhoutui Saksan itärintamalla Kurskin taistelun Orelin osataistelussa kesällä 1943, sillä heikosti panssaroidut ja vanhentuneet Panzer I-III -tankit eivät enää kestäneet puna-armeijan panssarintorjuntatykkien ja vaunukanuunoiden osumia. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..