Pikkumiljoona Särkijärvi Syväri

Paikka:

Pikkumiljoona Särkijärvi Syväri

ID:

009085186

Sijainti:

Kuvaus:

Pikkumiljoona oli venäläisten ennen sotia rakentama bunkkeri, joka jäi joukkojemme haltuun syksyn 1941 vakauttamistaistelujen seurauksena. Bunkkerin alkuperäinen torjuntasuunta oli maantien suunnassa länteen.

Petri Sarjanen kirjoittaa paikasta teoksessaan Tuntematon Rokka: Tällä rintamalohkolla sijaitsivat myös kuuluisat korsut Miljoona ja Pikkumiljoona, jotka molemmat olivat alunperin venäläisten rakentamia. Miljoona oli kooltaan niin valtava, että sen rakentajiin epäiltiin iskeneen suuruudenhulluus. Pikkumiljoonaa pidettiin epäedullisen sijaintinsa vuoksi todella tappopaikkana, kooltaan se oli puolta pienempi.

Kaunokirjallisessa Tuntemattomassa sotilas -romaanissa alik Rokka ottaa vangiksi venäläisen kapteeni Baranovin, kun tämä ryhmineen oli ensin yrittänyt siepata Rokkaa vangiksi. Tämä tilanne tapahtui tiettävästi juuri Pikkumiljoonan ja Särkijärven välisellä etulinjaosuudella. Vangista Rokka sai 14 vuorokauden loman ja kävi kotonaan Lyytin luona Sakkolassa. Sen sijaan Baranovin poika, joksi Rokka tätä kutsui, passitettiin kuulustelujen jälkeen Köyliön vankilaan, Sotavankileirille nro 1. ENa 2017.

Video 3:23 min: Rokka tuo kapteeni Baranovin pataljoonan komentokorsuun:


https://www.youtube.com/watch?v=0zqKUyb-_WY

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..