Ukon kasarmialue Äänislinna

Paikka:

Ukon kasarmialue Äänislinna

ID:

009400034

Sijainti:

Kuvaus:

Petroskoin valtausoperaation tultua suoritetuksi lokakuun 1941 alussa, Jalkaväkirykmentti 8 komennettiin kaupungin varuskuntajoukoksi (4.10. alkaen). Rykmentti marssi kaupungin pohjoispuolelta sen läpi eteläosiin kasarmialueelle, josta alettiin käyttää nimitystä Ukon kasarmit. Nimi tulee JR 8:n komentopaikan peitenimestä Ukko. Kun myöhemmin Petroskoin eli Äänislinnan kadut nimettiin uudelleen, mukaan tuli myös Ukonkatu. Edelleen, aikanaan rykmentin koko taistelujen tietä ruvettiin kutsumaan Ukon tieksi. JR 8:n varuskuntajakso vartio- ja sisäpalveluineen jäi lyhyeksi, sillä jo 16.10. rykmentti aloitti siirtymisensä Petroskoista Pisi-Kuuttilahti -alueelle Syvärille. Lähtökäsky tuli armeijan perinteiseen tyyliin aamuyöllä kello 03, ja liikkeellelähtö tapahtui kello 06.

Asemasodan aikana Ukon kasarmialueella oli varuskunnan jalkaväkijoukkojen lisäksi muun muassa 16.Kenttähevossairaala. Sen miesvahvuus oli noin 200 henkeä. Talleissa oli paikkoja 600 hevoselle. Hevossairaalan yhteydessä toimi myös Eläinlääkintälaboratorio 2.

Ukon kasarmialueen pääkäyttäjä oli alkuvuodesta 1942 kevääseen 1944 Panssariprikaati. Muun muassa kaikki kolme isoa 3-kerroksista tiilikasarmia ( kartassa nrot 7, 37 ja 39) olivat sen käytössä, samoin psv-hallit ja -vajat sekä korjaamo. Lisäksi Panssariprikaatin yksiköitä oli majoittuneena oikean alakulman korttelissa olleisiin puisiin kerrostaloihin.

ENa 2017 ja EMu 2022.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..