Dresdenin pommitus Dresden
Paikka:
Dresdenin pommitus Dresden
ID:
049001011
Sijainti:
51°5'15,39"N, 13°44'16,57"E
Kuvaus:
Dresdenin pommitukset 13.-15. helmikuuta 1945 suoritti Yhdysvaltain ilmavoimat ja Britannian kuninkaalliset ilmavoimat toisen maailmansodan lopulla. Ajatus miksi näin tehtiin oli englannin ilmavoimien silloisen komentajan marsalkka Sir Arthur Harrisin.
Sir Arthur Travers Harris, (13. huhtikuuta 1892 Cheltenham, Gloucestershire - 5. huhtikuuta 1984 Goring-on-Thames, Oxfordshire). Hänet tunnettiin myös lisänimillä Bomber Harris (pommittaja-Harris) ja Butcher Harris(teurastaja-Harris)
Harrisia pidetään ns. terroripommitusten isänä. Hänen perustelunsa oli saattaa Saksan kansa massapommituksilla sisäiseen kapinaan ja sodan lopettamiseen. Dresnenin valinta pommituskohteeksi on herättänyt paljon keskustelua jo sodan aikana ja sen jälkeen.
Kaupungissa ei ollut mitään sotilaallisesti tärkeää. Saksan menettäessä otettaan itärintamalla työnsi tuhansittain pakolaisia kaupunkiin.
Edellämainitut syyt ovat tehneet vaikeaksi määritellä kuinka paljon ihmishenkiä menetettiin kyseisissä pommituksissa.
Pommittaminen suoritettiin portaittain englantilaiset yöllä ja amerikkalaiset päivällä, kaikki tapahtui ilman saksan ilmavoimien häirintää. Ensin pommitettiin talot hajalle ja sen jälkeen palopommit sytyttivät harjalleen menneet rakennkset tuleen. Tulipalot nostattivat kuuman ilman ylös ja imivät tilalle kylmää, tämän "Ahjon" kuumuus nousi aina 1500 Celsiusasteeseen. Arviot kuolonuhreista vaihtelevat 20000 aina yli 200000 asti, joskus jopa 250000. On selvää ettei tarkkaa lukua tulla koskaan löytämään, kukaan ei tiedä kuinka paljon väkeä kaupungissa todellisuudessa oli, kuumuus hävitti ruumiit. Pommituksen jälkeen ruumiita yritettiin hävittää polttamalla, näin ollen vain pieni osa päätyi hautausmaahan.
Pommitus tuhosi kaupungin ydinkeskustan lähes tyystin, keskustan korjaamiseen ei Itä- Saksan aikana käytetty juurikaan varoja. Saksojen yhdistyminen toi paikalle entisöijät.
Hautausmaa on tutustumisen arvoinen paikka, eikä kaupungin tunnukseksi päässyttä Frauenkirche kirkkoa saa jättää kokematta. Se jos mikä on sananmukaisesti "Noussut tuhkasta". MKe 2017.