Suopasvaara Viena

Paikka:

Suopasvaara Viena

ID:

009088054

Sijainti:

Kuvaus:

Päämajan kaukotiedustelujoukko-osasto Er.P 4 muodosti tiedustelu- ja hävitysosaston, jonka tehtävänä oli tuhota Suopassalmen kylä, missä oli todettu vihollisen kenttävartio ja huoltokeskus. Lisäksi tarkoituksena oli Suopasvaaran ilmavalvonta-aseman hävittäminen. Taisteluosaston johtajaksi määrättiin majuri Into Kuismanen, ja sen kokonaisvahvuus oli 189 miestä. Osasto koottiin Lieksaan, mistä se siirrettiin 25.3.1944 linja-autoilla Lietmajärvelle. Sieltä alkoi marssi toiminta-alueelle. Nuokkijärven kaakkoisnurkan omasta kenttävartiosta siirryttiin järven pohjoisrannalle 27.3. puolenpäivän jälkeen. Osasto eteni koilliseen kohti Suopasvaaraa, jonka läheisyydessä muodostettiin iv-aseman hävittämistyöhön suuntaava Osasto Raipala.

Sitten pääjoukko jatkoi pohjoiseen kohti Suopassalmea, missä se lähti iskuun 29.3. iltahämärässä. Hyökkäys sujui suunnitelman mukaisesti. Tämän jälkeen joukko lähti paluumatkalle kohti Nuokkijärveä, missä omaan kenttävartioon tultiin 31.3. iltapäivällä.

Samaan aikaan toisaalla... Osasto Raipala oli siirtynyt 29.3. iltahämärässä hyökkäyslähtöasemiin Suopasvaaran ilmavalvonta-aseman tuntumaan. Suunnitelmana oli tehdä yllätyshyökkäys, mutta kun pääjoukon aikaansaama Suopassalmen palonkajon punerrus hohkasi taivaalle 12 kilometrin päässä luoteessa, mahdollisuus yllätykseen heikkeni. Kuitenkin odoteltiin vielä pari tuntia toimintavalmiina ja päätettiin sitten iskeä, mutta iskujoukon lähestyessä ilmavalvonta-asemaa vihollisen vartiomiestä ei hämännyt edes se, että tiedettiin tunnussana, jonka lausui ja vartiomiehen lisäkysymyksiin vastasi venäjäntaitoinen sissimme.

Taistelu alkoi, ja vihollinen tulitti lähipuolustusasemistaan pikakivääreillä ja konepistooleilla. Raipalan osaston onnistui tuhota vain yksi rakennus kasapanoksella, ja sitten oli lähdettävä paikalta. Kokoonnuttiin reppupaikalle, missä todettiin neljän miehen kaatuneen hyökkäyksessä. He jäivät kentälle: luutn Aulis Vehniäinen, kers Eugen Aver, alik Lauri Saari ja stm Mauno Koskinen. Sotamies Kalle Mäkelä oli haavoittunut polveen, ja häntä oli liikuteltava suksipaareilla. Kapteeni Raipala suuntasi osastonsa suoraan takaisin Nuokkijärven kaakkoisnurkan kenttävartioon, jonne saavuttiin 31.3. puoleenpäivään mennessä. Stm Mäkelä ja kaksi Suopassalmen iskujoukon haavoittunutta vietiin lentokoneella sotasairaalaan Joensuuhun. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..