Tolvajärven matkailumaja Tolvajärvi

Paikka:

Tolvajärven matkailumaja Tolvajärvi

ID:

009070017

Sijainti:

Kuvaus:

Suomen Matkailijayhdistyksen Tolvajärven matkailumaja valmistui kesäksi 1939 ja avattiin kesäkuussa 1939. Majan ensimmäinen emäntä oli neiti Helvi Merikoski. Hän jäi sinne Punaisen Ristin vapaaehtoisena, kun matkailumaja evakúoitiin ja siitä tehtiin 21. kenttäsairaalan osasto 1 eli ns. Talvelan ryhmän kenttäsairaala ja se toimi sairaalana 17.12.1939 - 14.3.1940. Talvisodassa rakennus jäi siis ehjäksi. Syys kesällä 1941 majassa toimi saksalaisen 163. D kenttäsairaala ja eräässä kuvassa on kenraali E Engelbrecht tervehtimässä potilaita. Suomelle kuuluessaan Tolvajärven poikki kulki harjuja pitkin kantatie Korpiselästä Suojärvelle. Maja tuhoutui jatkosodan lopulla.

Tolvajärven talvisodan taisteluiden pysyvä näyttely on Tuupovaaran Hoilolan kylän Rajahotelli Korpiselässä, joka rakennettiin lähes samoin piirustuksin kuin Tolvajärven matkailumaja.

Talvisodan ensimmäisten sotakirjojen joukkoon kuuluu Jouko Luoston "Voittojen tie" 1941, Kirja kertoo kiivaista taisteluista Tolvajärven Matkailumajan ympäristössä. 

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..