Mannerheim-kukkula Syväri

Paikka:

Mannerheim-kukkula Syväri

ID:

009085187

Sijainti:

Kuvaus:

Karjalan Armeijan hyökkäys saavutti Syvärin rannan 7.9.1941, ja ylipäällikkö Mannerheim seurueineen saapui Mikkelistä tarkastelemaan tilannetta kolme päivää myöhemmin. Seurue siirtyi Aunuksenkaupungista Syvärin rantaan, ja 1.Tiedotuskomppanian päällikkö, luutnantti Martti Haavio kirjoitti muistiinpanonaan 10.9.1941:

Liityimme Aunuksenkaupungissa autojonoon, joka suunnisti kohti Syväriä. Oli iltapäivä. Päätieltä taitoimme syrjätielle, nummimaastoon, ohitimme kauniit pikkujärvet ja myllypadon, jonka lampeen puut kuvastelivat. Kun tavoitimme tähystyspaikan, josta selvästi näkyi niittyaukeaman takainen Syvärin joki, paistoi aurinko. Sotamarsalkka lausui:

- Mahtava virta.

Siirryimme koko joukko tykistön tulenjohtopaikalle. Siitä näkyivät vastarannan kaupungin yksityiskohdatkin varsin hyvin. Tykkimme ampuivat harvaa tulta, ja vihollinen vastaili yhtä harvakseen. Ylitsemme ujelsi kranaatteja, jotka poksahtelivat nummelle. Sodan tuntu oli kyllä todellinen. Juuri äsken tässä oli saanut surmansa tykkimies ja toinen haavoittunut. Ylipäällikkö kutsui luokseen Panssarivaunupataljoonan komentajan, everstiluutnantti Sven Björkmanin, entisen adjutanttinsa, ja keskusteli kotvan aikaa hänen kanssaan; sen jälkeen hän pysähtyi kuin ajatuksiinsa vaipuneena.

Hänet johdatettiin haarakaukoputken luo tähystelemään Syvärin takana siintävää Lotinapeltoa. Hetkisen katseltuaan; tässä vaiheessa otti valokuvaajani kuvan, ja minäkin otin; marsalkka tuli luokseni ja sanoi: - Aunuksen metsät ja pellot ovat hyvät, mutta rakennukset ovat pahasti ränsistyneet. Mutta Lotinapelto on kunnon kaupunki.

Hän jatkoi ja alkoi puhua Gunnar Johanssonista, jonka reportaašeja hän oli lukenut Huvudstadsbladetista: - Johanssonin tyyli on hyvä, sanoi hän. Viisi kenraalia seisoi taaempana. Olin melko häkeltynyt, sen tunnustan. Mannerheimin seuramieheksi minusta ei ollut. Kun lähdimme, ilmassa oli savua, joka nousi kranaattikuopasta aivan ääreltämme. Marsalkka vilkaisi kuoppaan.

Retken päätyttyä kiirehdin kämppääni kirjoittamaan reportaašia "Sotamarsalkka Syvärillä."

Haavion artikkeli julkaistiin Suomen lehdissä. Hieman myöhemmin (22.9.1941) saman Tiedotuskomppanian mies, luutnantti Olavi Paavolainen kirjoitti muistiinpanonaan näin:

Illalla saapuu suuri joukko kansainvälisiä lehtimiehiä, joiden tulkkina joudun toimimaan. Teemme bussilla retken Syvärin luostariin sekä "Mannerheim-kukkulalle". Viime mainittu on Haavion erään artikkelin takia tullut niin kuuluisaksi, että vieraat tahtovat nähdä sen ehdottomasti. Ja kuitenkin on Marskin tällä kukkulalla Syväristä muka sanoma lause - "Mahtava virta!" - täyttä pötyä ja Haavion omaa keksintöä. ENa 2017.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..