Jäppilän lentokenttä Ylisjärvi Uusikirkko

Paikka:

Jäppilän lentokenttä Ylisjärvi Uusikirkko

ID:

009023021

Sijainti:

Kuvaus:

Jäppilän rautatiepysäkin lähellä, Rajajoelle menevän rautatien ja Ylisjärven etäläpuolella, noin 5 kilometriä Suomenlahden rannikolta Seivästöltä koilliseen, oli venäläisten Kelohongan kankaalle välirauhan aikana rakentama lentokenttä. Muodoltaan soikeahkon heikkapohjaisen kenttäalueen halkaisija oli noin 1200 metriä. Pääsuunta oli pohjois-etelä, kiitotien leveys 250 metriä pituuden ollessa 1300 metriä. Kentän korkeus merenpinnasta oli 57 metriä, ja sen ympärillä oli metsäisistä kangasmaastoa sekä suota. Järven suunnasta pohjoisesta oli hakattu kentälle päin laskuaukko ja kentän eteläpuolella oli kannokkoa. Kentällä oli lentokoneiden sirpalesuojia 20 kappaletta, joista suurin osa oli kentän itäreunassa, ja vain muutamia heikkokuntoisia asuinkorsuja. Varsinainen henkilökunnan asuinalue sijaitsi lentokentän ja Ylisjärven välisellä alueella.

Lentokentälle jäi sen entisiltä isänniltä syyskuussa 1941 poislähdön takia monenlaista sotakalustoa, ajoneuvoja, varavoima-asemia, ammuksia, lentokoneiden varaosia ja muuta sotaromua. Mielenkiintoisin löydöistä oli ennestään tuntemattoman ja vahvasti panssaroidun lentokoneen hylky, joka löytyi lentokentän maastosta. Kone oli kauttaaltaan moottoripeltiä myöden panssaroitu n. 5 a´6 mm:n panssarilla. Koko rungon poikkipinnan käsittävä selkäpanssari oli n. 12 mm. Kone vaikutti erikoisesti maataisteluja varten konstruoidulta. Suomalaiset siirsivät koneenromun Uttiin Suur-Merijoen kautta ja sieltä edelleen Lentovarikko 1.
Konetyyppi tuli myöhemmin runsaslukuisena tutuksi suomalaisille, varsinkin NL:n suurhyökkäyksen aikana kesällä 1944. Löytö oli Iljushin-tehtaan valmistama IL-2 Sturmovik- maataistelukone, suomenkielessä sotilaiden usein vääntämä "tormoviikki" tai "maatalouskone". Vahvasti panssaroituna konetyyppi oli vaikea ampua alas ja aiheutti jalkaväessä kauhua. Iljushin IL-2 Sturmovik on maailman eniten valmistettu sotilaslentokone, erään lähteen mukaan sen eri versioita tehtiin peräti 36183 kappaletta.
Kesällä sotatilanteen muuttuessa nopeasti jäi tämä Jäppilän kenttä viholliselle. Se oli lähellä valtakunnanrajaa ja hyökkäyssuunnassa ollut varakenttä jäi ehjänä viholliselle. Kentälle oli jo 28.6.1944 iltapäivällä sijoitettuna 26 kappaletta IL-2 maataistelukoneita, yksikkö 448 ShAP ja myöskin siellä oli La-5 hävittäjillä lentävä yksikkö 159 IAP.

Nykyään Jäppilän lentokenttää ei enää ole olemassa. Vain entiset, vanhoissa kartoissa näkyvät kenttäalueella risteävät polut tai tienpohjat, ovat edelleen maastossa ja ilmakuvissa havaittavissa metsän keskellä. JHe 2017.

Lainaus: teksti - Feeniks 4/2017 Jukka Nisula

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..