Ordensburg Vogelsand koulutuskeskus

Paikka:

Ordensburg Vogelsand koulutuskeskus

ID:

049004020

Sijainti:

Kuvaus:

Berliinissä 1933 Adolf Hitler vaati, että NSDAPn johtajien lapsille rakennettaisiin uusia kouluja. Tehtävä annettiin Reichorgsnisationsleiter Robert Leylle, ja sitouduttiin neljän NS-Ordensburg rakentamiseen ja toimintaan.
-Ordensburg Crössinsee, Pommern
-Ordensburg Sonthofen, Allgäu
-Ordensburg Vogelsang, Eifel
-Neljäs suunniteltu Ordensburg Marienburg, Länsi-Preussiin

Ordensburg Vogelsang valmistui kahdessa vuodessa käyttökuntoon. Rahoitus hoidettiin pakkolunastuksilla ammattiliitoilta, sekä työnantajajärjestöiltä. Alueelle oli suunniteltu myös paljon suurempiakin rakennuksia, kuten kirjasto 'Haus des Wissens', 2000 vuodepaikan hotelli ja Euroopan suureellisimmat urheilumahdollisuudet. Rakentaminen pysähtyi sodan puhjettua. Jalkapallostadion, urheiluhalli ja uimahalli toki löytyvät ja toimivat yhä. Samoin oli tarkoitus rakentaa läheiseen laaksoon henkilöstölle ja johdolle tilat lastentarhoineen ja hautausmaineen tilat 4500 hengelle. Laakso otettiin sotilaskoulutuskäyttöön ja tuli pommitetuksi. Viimeistkin jäänteet purettu ja tasoitettu onnettomuusriskin vuoksi. Alueella saattaa kuitenkin olla vieläkin lasimiinoja (Glasmine 43). Läheltä löytyy yhä betonilla päällystettyä aluetta, jota käytettiin lentäjäkoulutuksessa.
Keväällä 1936 ensimmäiset 500 NS-Junkkeria aloittivat. Oppilaat oli yksitellen valittu ympäri Saksaa Leyn ehdotuksesta. Tuli olla mm. täydellinen fyysinen terveys ja polveutumistodistus 1800-luvulle. Avioliitot järjesti Ley, mutta aiemmat akateemiset opinnot eivät olleet valintaprosessissa olennaisia.

Opiskelijoiden oli tarkoitus viettää vuosi jokaisessa 'linnassa'. Koulutus oli ennen kaikkea aatteellista. Uniformua käytettiin aina.
Esimerkkipäivä:
06:00 Aamuvoimistelu
07:00 Lippuseremomia
08:00-10:00 Työryhmiä
10:00-12:00 Auditorioluento
Iltapäivällä urheilua
17:00-18:30 Työryhmiä
22:00 Tattoo / paraati

Luennoilla rotuoppia tieteenä ja sopivaa geopolitiikkaa. Agressiivista ulkopolitiikkaa, rasistisia opinnäytetöitä ja erittäin intensiivistä urheilukoulutusta.
Poliittista näkyvyyttä tuli edustajalla puoluepäivillä, mutta myös Hitlerin ja muiden johtajien vierailuiden yhteydessä. Osan toimiessa vierailevina luennoitsijoina tai esim. Göring poikkesi useammin metsästysretkillään Eifeliin.
Usein keskustelu harhautuu 'natsi-sukellusveneiden' tai 'natsi-aarteiden' kohdalla. Volgensangin yhteydessä ei tarvitse. On 100% natsia alkuperäisen rakennussuunnitelman ja käyttötarkoituksen suhteen.
Koulutusohjelma keskeytyi / muuttui sodan syttyessä. Sotilaskoulutuksen saadessa yhä enemmän painoarvoa. Lopulta amerikkaiset valtasivat Vogelsangin 1945 vaisuhkojen paikanpäällä käytyjen taisteluiden jälkeen. Rakennukset olivat kärsineet joitain vahinkoja pommituksissa, mutta ei mitenkään totaalista tuhoa. Alueella on kyllä bunkkereitakin, mutta tuhatvuotinen valtakunta ei selkeästi odottanut tänne vielä vieraita. Joitain patsaita katosi lopun kaaoksesssa ja esim. Kokonaan tuhotun 'Adlerhofin' kotkapatsaat löytyivät vasta muutama vuosi sitten entisöinnin yhteydessä maahan kätkettyinä.

Pääaukio ' Adlerhof' ei ole entisöity. Sen paikalla on opastuskeskus ja sisäänkäynti Ordensburgia käsittelevään 'NS-Dokumentation Vogelsang', sekä Eifelin kansallispuistoa esittelevään näyttelyyn.

Amerikkalaiset luovuttivat alueen briteille 1946 ja nämä edelleen belgialaisille 1950. Belgian armeija 'uudelleen rakennettiin' täällä ja heidän jäljiltään on useampia uudempia rakennuksia, mm. suuri elokuvateatteri, bensa-asema ja tankkien huoltokenttä ramppeineen. Alue avattiin yleisölle vasta 2006. Edellämainitujen lisäksi löytyy kahvila/ravintola ja Punaisen ristin museo.
Vähän jäi vaikutelma, että paikka ja alue hakee vielä suuntaansa ja paikkaansa. Opasteita heikohkosti esim. bunkkereiden suhteen ei mitään, mutta alueen historiaa ei mitenkään peitellä. Samoin informaatiosta suuri osa saatavilla vain saksaksi. Opaspisteen myymälässä paljon alan kirjallisuutta ja varmasti myös dokumentaatiokeskuksen kirjastossakin. AMe 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..