Tihvinä Tihvinän piiri

Paikka:

Tihvinä Tihvinän piiri

ID:

009028015

Sijainti:

Kuvaus:

Saksan Pohjoisen Armeijaryhmän 39.Panssariarmeijakunta (39.Ps.AK), komentajanaan kenraali Rudolf Schmidt, aloitti Olhavanjoen Tsudovosta hyökkäyksen Tihvinän suuntaan 16.10.1941. Armeijakuntaan kuuluivat 12.Ps.D ja 8.Ps.D sekä moottoroidut 18.D ja 20.D. Hyökkäys johti Tihvinän valtaukseen 10.11.1941.

Video hyökkäyksestä Tihvinään (kesto 1:40):
https://www.youtube.com/watch?v=ccHodTfBLM0

Sitten panssariarmeijakunta sai käskyn jatkaa hyökkäystään toisaalta 440 kilometriä itään Vologdaan ja toisaalta 100 kilometriä pohjoiseen Ojattijoen tasalle. Kävi kuitenkin niin, että 39.Ps.AK pystyi etenemään Tihvinästä kumpaankin käskettyyn suuntaansa vain kymmenisen kilometriä.

Saksalaisjoukkojen sitoutuessa taisteluihin Tihvinän kaupungin ympäristössä puna-armeijan reservidivisioonat saapuivat sotanäyttämölle marras-joulukuun 1941 vaihteessa. Ne iskivät 39.Ps.AK:n selustayhteyksille, ja saksalaiset lyötiin pois kaupungista 8.12.1941. Panssariarmeijakunta joutui vetäytymään vielä 100 kilometriä taaksepäin länteen Olhavanjoelle joulukuun 1941 aikana.

Nyky-Tihvinän tärkein matkailunähtävyys on luostari (koordinaatti). Se on perustettu vuonna 1560. Sen pääkirkossa on kuulu Tihvinän Jumalanäidin ikoni, joka on eräs Venäjän ortodoksisen kirkon arvokkaimmista kirkollisista esineistä.

Tihvinän taisteluissa 1941 ikoni jäi kadoksiin, kun saksalaiset olivat ottaneet sen mukaansa, ja se kulkeutui Latvian pääkaupunkiin Riikaan. Kun Riika jouduttiin evakuoimaan puna-armeijan hyökkäyksen tieltä vuonna 1944, ikoni otettiin pois saksalaisesta laivasta ja talteen matka-arkkuun, missä se kulkeutui pakolaisleiriltä toiselle Puolassa, Tšekkoslovakiassa ja itäisessä Saksassa seuraavan neljän vuoden aikana.

Lopulta ikoninhaltijat matka-arkkuineen pääsivät amerikkalaisten vyöhykkeelle Hersbrückiin. Sieltä he siirtyivät Yhdysvaltoihin. Siellä ikoni päätyi Bostoniin vuonna 1949. Myöhemmin ikonia säilytettiin pysyvämmin Chicagon Pyhän Kolminaisuuden katedraalissa. Ikonia etsittiin vuosikymmenet. Etsimisessä oli mukana myös suomalainen ikonitutkija, professori Aune Jääskinen, joka sai ikonin paikallistettua Yhdysvaltoihin vuonna 1973 ja joka pääsi ensimmäisenä tutkimaan sitä Chicagossa.

Vuonna 2003 tehtiin päätös ikonin palauttamisesta alkuperäiseen paikkaansa. Ikonin retket maailmalla päättyivät heinäkuussa 2004, kun se palautui juhlavin seremonioin takaisin Tihvinän luostarin pääkirkkoon.

Nykyään Tihvinän kaupungissa on noin 58 000 asukasta. Kaupungissa on kemian-, rakennus-, elintarvike-, metalli- ja huonekaluteollisuutta; mm. Ikea-konsernin kuuluva Swedwood lopetti massiivipuisten huonekalukomponenttien tuotannon ja sahansa toiminnan Kostamuksessa keväällä 2014, ja siirsi komponenttien valmistamisen Tihvinään. ENa 2018.

Minikopterikuvaa Tihvinästä (kesto 3:17):
https://www.youtube.com/watch?v=Qph3RQNJ43s

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..