Kippari-tukikohta Karelkan lohko Syväri

Paikka:

Kippari-tukikohta Karelkan lohko Syväri

ID:

009085110

Sijainti:

Kuvaus:

Jatkosodan Syvärin rintaman Karelkan lohkon etulinja kulki pitkin Syvärin rantaa tehden keskivaiheilla terävän kulman ja suuntautui sen jälkeen länsiluoteeseen kohti Laatokkaa. Terävässä kulmassa sijaitsi Kippari-tukikohta. Tätä paikkaa vihollinen pystyi tulittamaan suorasuuntausaseillaan monesta suunnasta. Tähystys tukikohdasta oli järjestettävä kokonaan periskooppien varaan.

Tukikohdasta alettiinkin käyttää nimitystä "Iloinen kulma", koska tuntui siltä, että siellä oli jatkuvasti tapahtumia: öisin valoraketit kohosivat taivaalle, vanginsieppauspartiot liikkuivat puolin ja toisin, epäsuora tuli ryskyi maastoon; päivisin tarkka-ampujat vaanivat, ja suorasuuntaustykkien kranaatit pyyhkivät ja pöllyttivät varustuksia, jne.

Sodan aikana tässä tukikohdassa ja tällä lohkolla ehti palvella rintamavastuussa monenlaisia joukkoja, muun muassa saksalainen 163.D sekä suomalaiset 5.D, 8.D, Ps.D ja 15.Pr. Lohkon etulinja oikaistiin vuoden 1943 lopulla. Tällöin linja lyheni kahdella kilometrillä, ja se kulki ylempänä kuivalla maalla. Samalla yksi komppania vapautui lohkoa puolustavan pataljoonan reserviksi.

Nykyään alueella on miinavaara, ja siellä liikkumista on rajoitettu määräämällä seutu luonnonsuojelualueeksi. Sen rajat on osoitettu liitekartassa. ENa 2018.

Sijanti kartalla:

Ladataan karttaa..